Kina među tri najveća investitora

Izvor: B92, 09.Sep.2013, 12:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina među tri najveća investitora

Peking -- Kina je prošle godine po prvi put postala jedna od tri najveća investitora u svetu.

Investicije ove zemlje u inostranstvu porasle na nove rekordne nivoe, saopštila ja kineska vlada.

Direktne strane investicije (DSI) Kine porasle su prošle godine za 17,6 odsto na 87,8 milijardi dolara u odnosu na 2011. godinu, navedeno je u zajedničkom saopštenju kineskog ministarstva trgovine, Nacionalnog biroa za statistiku i Državne administracije za deviznu politiku, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Frans pres.

Na globalnom nivou, direktne strane investicije su pale za 17 odsto, dok je Kina ostvarila značajne rezultate, zahvaljujući čemu je postala jedna od tri vodeća svetska investitora, dodaje se u tom saopštenju, ne precizirajući koja su to druga dva najveća investitora.

Prošlogodišnji rast investicija predstavlja značajno ubrzanje tempa u odnosu na rast od 8,5 odsto iz 2011. godine, kada je oporavak globalne ekonomije bio slab zbog stalnih finansijskih previranja u Evropi i SAD.

Zvanični Peking je prošle godine pružao podršku kineskim kompanijama da nastupe na globalnoj sceni, pa je tako u maju 2012. kineska kompanija "Tri klisure", operator najveće svetske hidroelektrane, potpisala sporazum o kupovini 21,35 odsto akcija u portugalskoj elektroenergetskoj kompaniji "Energijas de Portugal" (EDP) za sumu od 2,7 milijardi evra.

U novembru prošle godine, suvereni investitioni fond Čajna investment (CIC) preuzeo je 10 odsto akcija u britanskom aerodromu Hitrou za 704 miliona dolara.

Fond CIC je osnovan 2007. godine, sa kapacitetom od 200 milijardi dolara, i u cilju boljeg iskorišćavanja ogromnih deviznih rezervi Kine, koje su sada blizu nivoa od skoro 3.500 milijardi dolara.

Glavna destinacija za kineske investicije je prošle godine bio Hong Kong, dok su SAD skočile na drugo mesto, uz kineske investicije od 4,05 milijardi dolara, što je skok od 123,5 odsto u odnosu na 2011. godinu.

Do kraja prošle godine, kineske kompanije su zaposlile 1,49 miliona radnika u inostranstvu, od čega su polovina strani državljani, navedeno je u izveštaju.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kina među tri najveća investitora

Izvor: B92, 09.Sep.2013

Peking -- Kina je prošle godine po prvi put postala jedna od tri najveća investitora u svetu...Investicije ove zemlje u inostranstvu porasle na nove rekordne nivoe, saopštila ja kineska vlada...Direktne strane investicije (DSI) Kine porasle su prošle godine za 17,6 odsto na 87,8 milijardi dolara...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.