Do 2020. nema prava na nove otkaze

Izvor: B92, 08.Jun.2011, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do 2020. nema prava na nove otkaze

Novi Sad -- Srbija je prema ekonomskoj teoriji izašla iz ekonomske krize, izjavio je pre nekoliko dana ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Drugim rečima, teoretski kriza je prošla. Međutim, u praksi ona udara istom žestinom kao i pre dve godine.

Priznaje i sam ministar Ćirić da su u Srbiji, ipak, još uvek prisutni određeni simptomi krize, u prvom redu visoka stopa nezaposlenosti, nelikvidnost privrede i kašnjenje u servisiranju duga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Srpski premijer Mirko Cvetković "pohvalio se” proteklih dana da se u Srbiji, nakon nekoliko godina, beleži povećanje broja zaposlenih što je, kako je objasnio, siguran znak da kreće nabolje.

Samo da ne bude teže

Profesor Ekonomskog fakulteta u beogradu Ljubodrag Savić upozorava da će situacija biti još teža jer se nalazimo u ekonomskoj krizi a kao društvo starimo i imaćemo sve veći broj penzinera. "To su dve stvari koje će u narednom periodu ovaj odnos koji ni sada nije dobar još više narušavati. Doći ćemo u situaciju da imamo više penzionera nego što imamo zaposlenih i to je, nažalost, naša realnost. Posledica toga je da nam mnogo brže raste izdvajanje za penzije nego što nam raste BDP", rekao je profesor Savić.

Međutim, izlaska iz krize, bilo teoretski bilo praktično nema dok se zaposlenost drastično ne poveća odnosno dok nezaposlenost ne počne da opada. Naime, procenjuje se da je od septembra 2008. do istog meseca prošle godine bez posla ostalo 440.000 radnika. To znači da je za toliko smanjena zaposlenost.

U Strategiji zapošljavanja od ove do 2020. godine koju je krajem prošle godine usvojila Vlada Srbije, zapisano je da se planira da se zaposlenost stanovništva u dobi između 20 i 64 godine do 2020. godine sa sadašnjih 49 podigne na 66 odsto, što predstavlja porast broja zaposlenih za oko 440.000 lica što predstavlja nešto ispod stope koju je Evropska unija imala prošle godine.

Dakle, tek za devet godina stopa zaposlenosti u Srbiji doći će na nivo koji je imala pre početka ekonomske krize i to samo pod uslovom da više niko do 2020. ne dobije otkaz ili ako ga i dobije odmah nađe drugi posao a da umesto onih koji odu u penziju budu zaposleni oni koji su na tržištu rada.

Time bi se, te 2020. godine, pod uslovom da zaposlenost poraste za 440.000, razlika između stope zaposlenosti našeg i stanovništva u EU sa sadašnjih 19 procentnih poena smanjina na devet. Dakako, ovakva procena, zapisana u srpskoj Strategiji zapošljavanja, zasnovana je na pretpostavkama da će Srbija imati veću stopu privrednog rasta od prosečne evropske, kao i da će taj rast biti viši ili barem isto intenzivan kao rast BDP u Evropi. Drugim rečima, da bi ovaj važan dokument mogao da se ostvari Srbija mora ubrzati svoju ekonomiju.

Da je to mnogo lakše zapisati u dokument nego ostvariti u praksi, pa makar teoretski Srbija izašla iz krize, potvrđuje i ekonomista Miroslav Zdravković koji ističe da pad zaposlenosti nije samo posledica ekonomske krize već i pogrešne ekonomske politike koja je u proteklim decenijama vođena.

On kaže da zaposlenost u Srbiji pada već 22 godine te da nam je danas produktivnost kao pre 31 godinu ističući da zaposlenost raste samo u zdravstvu, obrazovanju i državnoj uprave, dakle u budžetskim korisnicima, a da je nedopustivo malo zaposlenih u prerađivačkoj industriji.

Svima je jasno da za povećanje zaposlenosti odnosno pad nezaposlenosti nema ni brzih ni lakih rešenja ali je isto tako svima znano da se dugo ovako neće moći. Jer, već sada računice pokazuju da je zbir penzionera i nezaposlenih za četvrtinu veći od broja zaposlenih.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez zapošljavanja nema izlaska iz krize

Izvor: TvojPortal.com, 08.Jun.2011

Izvor Dnevnik.rs- Srbija je, prema ekonomskoj teoriji, izašla iz ekonomske krize, budući da je u poslednjih pet kvartala u zemlji ostvaren rast privredne aktivnosti, izjavio je pre nekoliko dana ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.. . .  Drugim rečima, teoretski kriza je...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.