Zuckerberg: Mnoge su kritike opravdane

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Nov.2018, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zuckerberg: Mnoge su kritike opravdane

NEW YORK - Ove godine Mark Zuckerberg se uglavnom samo ispričavao javnosti zbog nedostataka Facebooka ili pogrešnih poteza vodstva te društvene mreže, no u najnovijem ekskluzivnom intervjuu za CNN Business ima sasvim drugačiji stav.

Tako vjeruje da Facebook može imati pozitivan utjecaj na društvo, ne smatra da je potrebna smjena na vrhu Facebooka >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << i misli da se ova društvena mreža može nositi s gorućim problemima, poput lažnih vijesti na Facebooku ili manipulacije informacijama tijekom američkih izbora, piše CNN.

"Mnoge kritike bile su opravdane. No ako ćemo iskreno, postoji i šira slika, mi imamo drugačiji pogled na svijet koji se razlikuje od pogleda onih koji o nama izvješćuju", rekao je Zuckerberg novinarki CNN-a.

"Istina, postoje neki veći problemi. Ne tvrdim da ih nema. Ali se čini da su mediji koncentrirani samo na nedostatke Facebooka, a to nije cijela slika. Facebook je mnogo više od toga", objasnio je.

Razgovor s Zuckerbergom uslijedio je nakon prošlotjedne istrage New York Timesa u kojoj se ovu kompaniju sumnjiči da je zanemarila ili prikrila uplitanje ruskih službi u platformu te društvene mreže i da je unajmila tvrtku za odnose s javnošću koja se zapravo bavila traženjem informacija koje bi mogle naštetiti konkurenciji Facebooka.

"Istraga mi se uopće ne čini ispravnom. Razgovarali smo s novinarima o svim navedenim optužbama koje se spominju u istrazi, jasno smo im rekli da ništa od toga nije istina, a oni su to svejedno objavili", kazao je Zuckerberg.

Osvrnuo se i na razlog zbog kojeg vodstvo Facebooka nije 2015. godine uklonilo kontroverzan status Donalda Trumpa o muslimanskim imigrantima.

"Mislim da je važno omogućiti ljudima da čuju što im poručuju i o čemu govore njihovi politički vođe", objasnio je.

Istraga New York Timesa nije jedino što muči Marka Zuckerberga i Facebook. I prije su se suočavali s mnogim problemima i propustima, poput uplitanja ruskih službi u izbore, skandala s tvrtkom Cambridge Analytica i problema sa sigurnosnom zaštitom podataka milijuna korisnika te društvene mreže.

Vrijednost dionica te tvrtke u srpnju je pala 40 % u odnosu na razdoblje kad je Facebook najbolje kotirao. Investitore je zabrinuo problem zaštite privatnih podataka, ali i upozorenje tvrtke da će staviti "privatnost na prvo mjesto", što bi rezultiralo manjim brojem reklama.

No Zuckerberg unatoč svemu ne namjerava unijeti promjene na vrhu Facebooka. Ne misli odstupiti s pozicije izvršnog direktora ni smijeniti Sheryl Sandberg, glavnu operativnu direktoricu Facebooka.

"Sheryl ima važnu ulogu u kompaniji i odgovorno se bavi svim najvećim problemima na koje smo naišli. Ona je moja poslovna partnerica već deset godina. Ponosan sam na sve što smo zajedno napravili i nadam se da ćemo surađivati još narednih deset godina", rekao je Zuckerberg.

Osnivač i izvršni direktor Facebooka vjeruje u pozitivan utjecaj te društvene mreže.

"Sve više ljudi će se moći izraziti i reći što misli. Smatram da je to dobra stvar. Naravno, uvijek će biti nekih problema s kojima ćemo se morati nositi. No ne smijemo zaboraviti sve one dobre stvari koje se događaju", rekao je Zuckerberg.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.