Žrtve seksualnog zlostavljanja tužile papu sudu u Hagu

Izvor: Studio B, 13.Sep.2011, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žrtve seksualnog zlostavljanja tužile papu sudu u Hagu

Grupa žrtava seksualnog zlostavljanja od strane katoličkih sveštenika podnela je Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu tužbu protiv pape Benedikta XVI za zločine protiv čovečnosti.

Mreža preživelih zlostavljanih od strane (katoličnih) sveštenika (SNAP) saopštila je danas da su podneli tužbu sudu radi "preduzimanja akcije i procesuiranje pape" za "direktnu i nadzornu odgovornost za zločine protiv čovečnosti za silovanja i druga seksualna nasilja širom sveta", prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << AFP.

U saopštenju, organizacija SNAP sa sedištem u Njujorku navodi da su članovi te organizacije iz Belgije, Nemačke, Holandije i SAD putovali u Hag da bi podstakli tužioce da sprovedu istragu u sedištu Rimokatoličke crkve u Vatikanu.

"Zločini nad desetinama hiljada žrtava, većinom dece, su bili 'pokriveni' od strane (crkvenih) zvaničnika na najvišem nivou, u Vatikanu. U ovom slučaju, svi putevi zapravo vode u Rim", naveo je advokat Pem Spis iz Američkog centra za ustavna prava, koji su pravni zastupnici SNAP-a.

SNAP je kao dokaz Hagu podnela više od 20.000 stranica dokaznog materijala koji uključujuje "(crkvene) izveštaje, politička dokumenta i dokaze o zločinima katoličkog sveštenskog komiteta nad decom i povređenim odraslim licima. AFP navodi da je portparol Vatikana Federiko Lombardi odbio da komentariše tužbu žrtava zlostavljanja katoličkih sveštenika širom sveta upućenu na adresu MKS u Hagu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.