Zidovi kragujevačke škole kao galerija

Izvor: RTS, 21.Jan.2019, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zidovi kragujevačke škole kao galerija

Do nedavno, hodnici i plafoni u kragujevačkoj Osnovnoj školi „Natalija Nana Nedeljković” ni po čemu se nisu razlikovali od drugih u Srbiji. Danas su ukrašeni dečjim radovima, crtežima, poznatih umetničkih slika, kojima se svet divi. Tako je nastala jedinstvena škola galerija, u kojoj naviše uživaju oni koji su je i stvarali, učenici.
„Zvezdano nebo” Vinsenta Van Goga, krasi muzej Moderne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << umetnosti u Njujorku, a kopija čuvenog dela, tavanicu škole. Na zidovima, uobičajenu belu boju, zamenile su, šarene slike Gustava Klimta. Umesto dvojice, u izradi ovih dela, učestovalo je oko 400 umetnika, od petog do osmog razreda.

Umesto učenja iz knjige, svaki đak, dobio je zadatak da nacrta po jedan deo slika velikih umetnika. Zatim su svi radovi poput mozaika, okačeni na plafon i zidove. I tek što su završili to unikatno delo, rodila se nova ideja.
„Da oslikamo ovaj najveći hodnik i to smo planirali da napravimo sa nekim reprodukcijama Sikstinske kapele i to Stvaranje Adamovo i spšavanje Jova,znači ogromne slike, veličine sedam puta tri metara”, navodi Marko Stamatović, nastavnik likovne kulture.
Tada će svaki zid škole, biti prekriven dečjim radovima. Sada ih je oko hiljadu, a u svaki centimetar uloženo je mnogo strpljenja i truda, dece, nastavnika, roditelja da bi stvorili, unikatnu umetničku galeriju.
„Mi smo postavili svojevrstan rekord i privukli smo pažnju na sebe, zapravo umetnošću i nečim lepim”, kaže Dragana Mijović, direktorka Osnovne škole „Natalija Nana Nedeljković”.
Prigradska škola, na nekoliko kilometara od Kragujevca, nema kabinete, ni savremena učila. Nedostaje mnogo toga. Ali ima, učenike i nastavnike i njihove zajedničke ideje, dela, koja je čine posebnom, školom za primer.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.