Zatvaranje ambasada Slovenije - ušteda 1,8 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2012, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvaranje ambasada Slovenije - ušteda 1,8 miliona evra

LJUBLJANA -

Predsednik Slovenije Danilo Tirk potpisao je dekret o zatvaranju četiri ambasade i dva slovenačka konzulata - što je mera kojom će Slovenija uštedeti oko 1,8 miliona evra godišnje.

Slovenija će zatvoriti ambasade u Švedskoj, Finskoj, Portugaliji i Irskoj, kao i generalne konzulate u Dizeldorfu i Njujorku, a ceo proces gašenja diplomatskih predstavništava zbog teške ekonomske situacije u zemlji biće okončan do 31. oktobra.

Kako se navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, koje je prenela agencija STA, sprovođenje plana počeće 15. septembra zatvaranjem ambasada u Stokholmu i Lisabonu, kao i konzulata u Dizeldorfu.

Potom će svoja vrata, 15. oktobra, zatvoriti ambasada u Helsinkiju, a 31. oktobra ambasada u Dablinu i generalni konzulat u Njujorku.

Ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je ranije da je odluka da se zatvori ambasada u Švedskoj doneta na osnovu reciprociteta, jer je ta zemlja zatvorila svoje diplomatsko predstavništvo u Ljubljani. On je dodao da je ambasada Slovenije u Danskoj sasvim dovoljna za ispunjavanje diplomatskih potreba Ljubljane u Skandinaviji.

Erjavec je naveo da je plan slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova da se ojača uloga honorarnih konzula te zemlje.

Stav predsednika Tirka je da se strateška politika Slovenije "ne zasniva na zatvaranju ambasada kako bi se uštedeo novac, već na reorganizaciji diplomatske mreže", precizirao je Erjavec.

Aktuelna mreža diplomatskih predstavništava Slovenije oformljena je 1990. godine u cilju olakšavanja učlanjenja te zemlje u međunarodne organizacije, kao što su EU i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

"Zato je bilo važno prisustvo u zemljama članicama EU", rekao je slovenački ministar, naglasivši da su se sada ambicije Ljubljane promenile i da im je cilj pojačana aktivnost u drugim delovima sveta, pogotovo u Africi, Aziji, centralnoj Americi i na Bliskom istoku.

Slovenačka dijaspora u Njujorku apelovala je na Ljubljanu da odustane od plana zatvaranja generalnog konzulata u američkoj prestonici, navodeći da će takav potez zemlji načiniti nepopravljivu štetu u oblasti ekonomije i kulture i da će oslabiti slovenački ugled u SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Slovenija zna kako da uštedi

Izvor: S media, 08.Jun.2012

Ukaz o zatvaranju ambasada u Portugalu, Švedskoj, Finskoj i Irskoj već je potpisao predsednik države Dailo Türk...Vlada je ove nedelje donijela i odluku da se u septembru i oktobru zatvore i generalni konzulati Slovenije u Njujorku i Dizeldorfu...Slovenija je u recesiji!..SOS marketi se gase?..Iz...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.