Zašto sve više ljudi u SAD dobija alergijsku reakciju na crveno meso?

Izvor: VOA, 28.Jul.2023, 12:18

Zašto sve više ljudi u SAD dobija alergijsku reakciju na crveno meso?

NJUJORK -Više od 100.000 ljudi u SAD postalo je alergično na crveno meso od 2010. godine zbog čudnog sindroma koji uzrokuje ujed krpelja, pokazuje izveštaj američke vlade. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da mnogi imaju problem, a da toga nisu ni svesni. Druga studija pokazuje da čak 450.000 Amerikanaca postaje alergično, odnosno da je crveno mesto 10. po redu namirnica koja izaziva reakciju, kaže doktor Skot Komins, koji je učestvovao u obe studije objavljene od strane Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Zdravstveni radnici kažu da nisu zabeležene smrti od ove alergije, ali oni koji su imali reakciju kažu da je zastrašujuća i zbunjujuća. "Nisam to povezala sa hranom jer se desila nekoliko sati posle jela", kaže pacijentkinja Bernadin Heler Grinmen. Reakcija, koja se zove alfa-gal sindrom, događa se kada inficirana osoba koju je prethodno ujeo krpelj, pojede govedinu, teletinu, svinjetinu ili neko drugo meso sisara.  Alergijska reakcija se dovodi u vezu sa ujedom krpelja koji je najčešći na jugu i istoku SAD - oko 4 odsto slučajeva je registrovano samo na njujorškom Long Ajlendu. Oni koji dobiju alfa-gal sindrom osećaju utrnutost, mučninu, povraćaju ili imaju dijareju, ozbiljan bol u stomaku, poteškoće sa disanjem, vrtoglavicu. Moguća su i oticanja usana, grla, jezika ili kapaka. Za razliku od drugih alergija na hranu, kod ovog sindroma se reakcija dešava nekoliko sati kasnije. Pošto neki pacijenti imaju samo stomačne simptome, Američka gastroenteorološka asocijacija saopštava da svi oni koji imaju dijareju, mučnicnu ili bol u abdomenu, treba da se testiraju na alfa-gal sindrom. Doktori da pacijenti promene ishranu, uzimaju epinefrin i čuvaju se krpelja - jer su oni okidač za alergiju. Bernadin Heler Grinmen, Njujorkčanka koja odmor provodi u letovalištu Martini vinogradi, kaže da je navikla na ujede krpelja i da je preležala i lajmsku bolest. Međutim, pre pet godina počela je da oseća svrab i utrnutost na leđima, butinama i torzu. Doktori su utvrdili da je posredi alergija, ali nisu znali šta je okidač. Kada je u januaru 2020. pojela hamburger, a potom i stejk, šest sati posle večere probudila se sa mučninom, i imala nalete dijareje, povraćanja i vrtoglavice. Tri puta je pala u nesvest. Dijagnostikovan joj je alfa-gal sindrom posle čega joj je rečeno da se čuva krpelja i da izbegava meso i mlečne proizvode. Od tada nije imala alergijsku reakciju. "Imala sam mnogo sreće zaista, da je ovo bilo otkriveno. Nisu svi doktori upoznati sa ovim sindromom", rekla je Herel Grinmen.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Zdravlje: Gotovo pola miliona Amerikanaca razvilo alergiju na meso zbog ujeda krpelja

Izvor: Danas, 28.Jul.2023

Getty Images Sve je više Amerikanaca koji zbog uboda krpelja razvijaju retku alergiju na meso, kažu istraživači, i možda je već pogodila čak 450.000 ljudi. Novi podaci koji je u četvrtak objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju nagli porast slučajeva alfa-gal sindroma....

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.