Zašto su svi svetski lideri na Generalnoj skuštini UN, samo PUTINA NEMA?

Izvor: Press, 27.Sep.2018, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su svi svetski lideri na Generalnoj skuštini UN, samo PUTINA NEMA?

Rusija je uz Kinu jedina zemlja na 73. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku koju ne predstavlja njen predsednik ili premijer, što je izazvalo pitanje zašto na ovaj skup nije došao Vladimir Putin.
foto:blic
U Moskvi kažu da je još 24. avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao da predsednik Rusije ne planira da putuje u Njujork. On je odredio da na ovogodišnje zasedanje ide ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji ima ogromno iskustvo, a svojevremeno je bio predstavnik svoje zemlje u Savetu bezbednosti OUN.
Već treću godinu zaredom Putin apstinira od učešća na zasedanju Generalne skupštine. Poslednji put je on bio 2015. na jubilarnom 70. zasedanju GS UN, što je bilo priznanje međunarodnoj organizaciji u čijem je stvaranju učestvovao i SSSR kojeg je kao državu u međunarodnom organizacijama nasledila Rusija. Putin je do sada posetio zasedanja Generalne skupštine 2000. zatim 2003. 2005. i 2015. godine.
Putin nije objašnjavao zašto ne putuje u Njujork, ali moskovski politikolozi smatraju da u sadašnjoj atmosferi međunarodnih odnosa od ovog putovanja ne bi bilo koristi. Svet već dobro zna stavove ruskog lidera, ne samo o glavnim međunarodnim problemima već i o predlozima kako da se oni rešavaju. Putinov radni kalendar je i tako prepun pa mu putovanja koja nemaju većeg efekta nisu potrebna.
Foto: Wikipedia

U međuvremenu, ruska delegacija je imala incident u Njujorku jer im u pripremi sednice Saveta za ljudska prava UN predstavnici sekretarijata nisu dali da koriste reč Krim. Rukovodilac ruske radne grupe Aleksandar Molohov je ispričao da je trebalo da se, po pravilima, referati daju ranije i tada im je rečeno da u formulacijama ne mogu da koriste Krim, već "autonomna republika Krim, Ukrajina". Predstavnici Krima, koji sada pripada Rusiji, nisu hteli da poslušaju činovnike sekretarija OUN.

Aleksandar Molohov kaže da se ipak našao neko ko je posavetovao činovnike da se utišaju i ruska delegacija je iznela svoj stav o ljudskim pravima na način na koji su planirali.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov se našalio u Njujorku kada je predsednik Ukrajine greškom ušao u sobu ruske delegacije OUN. Petar Porošenko je išao na drugi sastanak, ali je promašio vrata i ušao u prostoriju za pregovore ruske delegacije. Videvši da je pogrešio, Porošenko je brzo izašao i zatvorio vrata. Lavrov se našalio rekavši: "Verovatno je krenuo u toalet."

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.