Zašto su gojazni u većem riziku od raka?

Izvor: B92, 28.Sep.2013, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su gojazni u većem riziku od raka?

Hronični poremećaj nivoa insulina i glukoze u telu možda je krivac za kancere povezane s gojaznošću, pokazala je nova studija.

To je zato što insulin ima ulogu u regulisanju glukoze u krvi, a koja zatim daje “gorivo” neophodno za rast ćelija, kaže istraživač Nijati Perek, docent nutricionizma na Univerzitetu u Njujorku.

“Gojazne osobe češće imaju visoku koncentraciju insulina i glukoze, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je potpuno nepoželjno stanje zbog kog ćelije kancera rastu, razmnožavaju se i šire u poređenju sa pojedincima koji nemaju takve anomalije”, rekao je on.

Studija objavljena u žurnalu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention bazirana je na podacima Framingemske studije srca.

U ovom istraživanju, ispitanici su regrutovani između 1971. i 1975, a naučnici su ih pratili do 2008. Podaci o ishrani, vežbanju i istoriji bolesti prikupljani su od tri generacije ljudi.

Tada je primećeno da viši nivo insulina i hemoglobina A1C ukazuju na povećan rizik od kancera vezanog za gojaznost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.