Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 12:30

Зашто припадници генерације Z иду на спавање већ у 21h? Ево у чему је тајна

Више од половине ће предност дати спавању у односу на прање зуба. Фото: Pexels/Andrea Piacquadio Припадници генерације Z све више практикују раније одласке на спавање, с циљем да имају девет сати сна. Тако се бар Joyface у East Villageu у New York-у придружио >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се овом тренду, организујући новогодишње одбројавање у 20 сати како би омогућили онима који пију да се сместе у кревет до 23 сата.
Анализа корисника паметних кревета Sleep Number показала је да људи у доби од 18 до 34 године одлазе на спавање у просеку најкасније до 22:06 током јануара ове године. Џензијеви, како их називају, сведоче о директној вези између сна и здравља.
Разговори с припадницима ове генерације откривају позитивна искуства. Ема Крафт (19) и Маделyн Суг (25) раније су усвојиле нове ноћне рутине које су имале позитиван утицај на њихов живот. Крафт, иначе студенткиња на Калифорнијском универзитету Беркелеy, истиче да је постало прихватљиво и нормално раније ићи на спавање. Своје пријатеље обавестила је о новој рутини, а они су такође заинтересовани за испробавање овог тренда.
Чак и док је спавала у претрпаном дому сестринства са 65 других жена на својој другој години, пазила је да се наспава. „Ништа се добро не може догодити након 21 сат“, тврди.
Откако је промијенила свој распоред спавања и сваке је вечери у кревету најкасније до 21:30, Крафт се, каже, осјећа боље.
Маделyн Суг, такође, сада раније одлази на спавање, чиме се ослободила стреса и умора. Осим тога, приметила је позитиван утицај на свој банковни рачун, избегавајући трошкове ноћних излазака.
Каже да сада више воли да ужива у пићу с пријатељима сваког четвртка око 17 сати и гледању представе у 18 сати понедељком.
Мање пију, више воле канабис Истраживање клинике Cleveland указује на то да генерација Z мање пије од претходних генерација, а то се повезује с већим бројем сати сна. Др Акхил Ананд, психијатар за болести зависности, сугерише да генерација Z види алкохол као депресив који може утицати на ментално здравље, а уместо тога бирају алтернативне начине опуштања, попут пушења канабиса.
Животни стил без алкохола такође помаже у спавању, губитку тежине и повећању енергије.
Барови попут Joyfacea прилагођавају се овом тренду, организујући догађаје који почињу већ у 17 сати.
Истраживање такође показује да генерација Z ставља сан на прво место, чак и до те мере да не обавља основне задатке попут прања зуба. Тако је студија закључила да је 68 одсто анкетираних од 2.000 одраслих заспало с мобилним у руци, те да 53 одсто није ни опрало зубе.
Ublažite mučninu detetu tokom putovanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто припадници генерације Z иду на спавање већ у 21h? Ево у чему је тајна се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.