Walmart tužio Teslu, krovni solarni paneli odgovorni za nekoliko požara

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Avg.2019, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Walmart tužio Teslu, krovni solarni paneli odgovorni za nekoliko požara

NEW YORK - Najveći američki lanac supermarketa Walmart podigao je tužbu protiv Tesle u kojoj traži uklanjanje njihovih fotonaponskih sustava instaliranih na 240 lokacija diljem SAD-a.

Suradnja Walmarta i Tesle započela je još dok je za solarne panele bila zadužena kompanija SolarCity, koja je 2016. godine pripojena Tesli. Predmet tužbe je "gruba nepažnja" kojom su se iz Tesle odnosili prema instalacijama na >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << krovovima Walmartovih trgovina, što je od 2012. do 2018. godine rezultiralo sa sedam požara.

Navodno je glavni uzrok požara bio nedostatak propisnog uzemljenja. Nakon jednog od samozapaljenja fotonaponskih sustava Teslini stručnjaci su bili primorani isključiti svih 240 instalacija, da bi i nakon toga došlo do još jednog požara, u studenome prošle godine. U međuvremenu su u Walmartu doznali da paneli nisu bili održavani po propisima, te da su iz Tesle na teren slali nekompetentne ljude, ignorirali sigurnosne standarde i zataškavali uočene probleme.

Walmart je zbog svega toga podigao tužbu, navodeći kako je riječ o nepoštivanju ugovora. Dodatni problemi s fotonaponskim sustavima do sada su ih, kažu, koštali oko 8,2 milijuna dolara u vidu popravaka, izgubljene dobiti i drugih troškova. Tužbom sada traže od Tesle da sa svih 240 trgovina uklone svoje instalacije i pokriju im ove troškove.

U posljednje vrijeme u Tesli su imali poslovnih problema u odjelu za solarne panele. Prodaja im ove godine ide značajno lošije, pa je prije nekoliko dana Elon Musk pokrenuo projekt u kojem će malene krovne solarne elektrane iznajmljivati korisnicima za samo 50 dolara na mjesec, u nadi da će tako poteknuti interes novih klijenata. Vezano za Walmartovu tužbu iz kompanije za sada nema službenog odgovora.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.