Wall Street porastao unatoč visokim prinosima na obveznice

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Maj.2018, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street porastao unatoč visokim prinosima na obveznice

NEW YORK – Zahvaljujući rastu cijena dionica u trgovačkom i tehnološkom sektoru, na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, premda su prinosi na obveznice dosegnuli nove najviše razine u sedam godina.

Dow Jones ojačao je 62 boda ili 0,25 posto, na 24.768 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 posto, na 2.722 boda, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 7.398 bodova. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa samo su komunalni i nekretninski, koji su najviše osjetljivi na kretanje kamatnih stopa, jučer završili u minusu.

Među najvećim je dobitnicima, pak, bio tehnološki sektor, s rastom od 0,4 posto.

Još su više skočile cijene dionica u trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Macy′sa.

Dionica tog trgovačkog lanca poskupila je više od 10 posto, a to je izazvalo i rast cijena dionica ostalih trgovačkih lanaca, kao što su J.C. Penny, Kohl′s, Nordstrom i Target.

Bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija već tjednima podržavaju tržište.

Dosad je više od 90 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.

To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

„Mislim da su zarade kompanija izuzetno snažne. No, mogle bi se pojaviti zabrinutosti u vezi budućih rezultata i usporavanja rasta zarada", kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, jučer je rast prinosa na američke državne obveznice na novu najvišu razinu od srpnja 2011. godine ostao u drugom planu.

Zbog mogućeg jačanja inflacije, što bi moglo potaknuti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata, prinosi na referentne 10-godišnje obveznice dosegnuli su 3,10 posto.

Dan prije upravo je rast prinosa izazvao pad cijena dionica na Wall Streetu jer to povećava troškove zaduživanja kompanija i jer bi zbog viših prinosa dio ulagača mogao preusmjeriti svoja sredstva iz dionica u obveznice.

„Kako prinosi rastu, obveznice postaju veća konkurencija rizičnijoj imovini, posebice dionicama", kaže Katie Nixon iz tvrtke Northern Trust.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 7.734 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 12.996 bodova, a pariški CAC 0,26 posto, na 5.567 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.