Wall Street blago oslabio drugi dan zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Dec.2019, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street blago oslabio drugi dan zaredom

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, drugi dan zaredom, jer ulagači nisu voljni riskirati dok ne bude jasno hoće li Washington odgoditi uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz.

Dow Jones oslabio je 27 bodova ili 0,10 posto, na 27.881 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,11 posto, na 3.132 boda, a Nasdaq indeks 0,07 posto, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na 8.616 bodova.

Premda su pali dva dana zaredom, ti se indeksi i dalje kreću nedaleko najviših razina u povijesti jer se ulagači nadaju da će uskoro SAD i Kina postići parcijalni trgovinski dogovor.

Time bi se završio trgovinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Washington već danima poručuje da trgovinski pregovori teku dobro i da je dogovor blizu, dok je Kina poručila da želi što prije postići dogovor o prvoj fazi sporazuma.

No, ulagači su oprezni jer nema nikakvih detalja, dok Peking traži da se ukinu carine kako bi se postigao dogovor.

Ostaje za vidjeti može li se dogovor postići prije 15. prosinca, za kada je Washington najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.

Mediji su jučer objavili da su pregovarači dogovorili temelje za odgodu uvođenja dodatnih carina, no Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, kazao je kasnije da nikakva odluka još nije donijeta.

„Mislim da se ulagači neće sasvim opustiti sve dok ne bude objavljeno da nema novih carina od 15. prosinca”, kaže Nela Richardson, analitičarka u tvrtki Edward Jones.

U srijedu se očekuju i odluke s posljednje sjednice čelnika američke središnje banke u ovoj godini. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici jer gospodarstvo solidno raste i jer je Fed već u tri navrata ove godine smanjio ključne kamatne stope.

No, ulagači će pažljivo pratiti poruke Feda o situaciji u gospodarstvu i tome što kani dalje.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se u četvrtak održavaju parlamentarni izbori u Britaniji, koji bi mogli utjecati na način na koji će Britanija izaći iz Europske unije.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u nekretninskom i rudarskom.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je oko 25 posto, što se ponajviše zahvaljuje smanjenju kamata Feda u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova kako bi se podržao rast gospodarstva, kao i nadi ulagača da će SAD i Kina postići barem parcijalni trgovinski dogovor.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 posto, na 7.213 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,27 posto, na 13.070 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,18 posto, na 5.848 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Wall Street blago porastao nakon poruka Feda

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Dec.2019, 08:41

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon dva dana pada, dok je američka središnja banka zadržala kamatne stope nepromijenjene i poručila da očekuje umjeren rast gospodarstva i iduće godine...Dow Jones ojačao je 29 bodova ili 0,11 posto, na 27.911 bodova, dok...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.