Wall Street: Treći uzastopni pad indeksa, Dow Jones izgubio sve ovogodišnje dobitke

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Jun.2018, 07:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Treći uzastopni pad indeksa, Dow Jones izgubio sve ovogodišnje dobitke

NEW YORK - Na Wall Streetu su cijene dionica pale i u utorak, treći dan zaredom, što je posljedica rasta trgovinskih napetosti nakon što je Washington zaprijetio uvođenjem dodatnih carina na kineske proizvode, a Peking najavio protumjere.

Dow Jones skliznuo je 287 bodova ili 1,15 posto, na 24.700 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,40 posto, na 2.762 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 7.725 bodova.

Nakon jučerašnjeg pada, Dow Jones indeks izgubio je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << sve dobitke od početka godine.

Loše raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi posljedica je strahovanja ulagača od trgovinskog rata jer se tenzije između SAD-a i Kine ne smiruju nakon što je u petak Washington objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će naplaćivati carinu od 25 posto, a Peking uzvratio istom mjerom.

Natezanje SAD-a i Kine

Tenzije su dodatno porasle jer je predsjednik SAD-a Donald Trump u ponedjeljak zaprijetio novim carinama od 10 posto na uvoz 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda.

Kina je poručila da će poduzeti „kvalitativne" i „kvantitativne" mjere ako Washington objavi novu listu kineskih proizvoda za carinjenje.

Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

„Ulagači se počinju plašiti da bi sva ta retorika o trgovini mogla biti i nešto više od same pregovaračke taktike", kaže Emily Roland, direktorica u tvrtki John Hancock Investments.

Među najvećim su gubitnicama i jučer bile dionice kompanija koje najviše izvoze u Kinu. Tako su cijene proizvođača zrakoplova Boeinga i proizvođača teške mašinerije Caterpillara pale više od 3,5 posto.

Zbog toga je S&P indeks industrijskog sektora jučer bio među najvećim gubitnicima, s prosječnim padom od 2,1 posto.

Pod pritiskom je bio i sektor proizvođača čipova jer te kompanije značajne prihode ostvaruju u Kini. Indeks tog sektora izgubio je 1,2 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,36 posto, na 7.603 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,22 posto, na 12.677 bodova, a pariški CAC 1,10 posto, na 5.390 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.