Wall Street: Snažan rast indeksa nakon popuštanja geopolitičkih napetosti

Izvor: GdeInvestirati.com, 19.Avg.2014, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Snažan rast indeksa nakon popuštanja geopolitičkih napetosti

NEW YORK - Cene akcija na Wall Streetu u ponedeljak su snažno porasle, pri čemu je Dow Jones skočio gotovo 1 posto, a Nasdaq dostigao najviši nivo u zadnjih 14 godina, zahvaljujući poboljšanom raspoloženju investitora usled popuštanja napetosti u Ukrajini te porastu poverenja građevinskih kompanija u SAD-u. Sva tri ključna američka indeksa nastavila su nizati dobitke nakon snažne prošlonedeljne izvedbe.

Dow Jones indeks ojačao je juče 175,83 boda >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << ili 1,06 posto, na 16.838 bodova. S&P 500 indeks je porastao 0,85 posto, na 1.971 bod, a tehnološki Nasdaq 0,97 posto, na 4.508 bodova, premašivši psihološki važnu granicu od 4.500 bodova po prvi put od 31. marta 2000. godine.

Istovremeno, indeks straha VIX pao je 6,3 posto na 12,32 boda, nakon što je u petak skočio 20 posto pod uticajem nervoze investitora usled napete situacijom na granici Ukrajine i Rusije.

"Vidimo da i investitori koji su ulagali u defanzivne sektore bacaju peškir u ring i kažu 'i ja moram biti deo ovoga'", opisao je slikovito situaciju na berzi Dough Cote, strateg pri investicionom društvu Voya Investment Management iz New Yorka.

Najviše su ojačale akcije građevinskih kompanija, po objavi rasta indeksa poverenja građevinara za avgust, treći mesec zaredom. PHLX indeks porastao je u avgustu 1,4 posto.

Istovremeno, dobrom raspoloženju pridonelo je i smanjivanje napetosti između Rusije i Ukrajine. Ruski dužnosnici kazali su u ponedeljak da su sva pitanja vezana uz humanitarni konvoj za Ukrajinu rešeni, no takođe i da nije postignut napredak na uspostavi prekida vatre u istočnoj Ukrajini.

"Danas su geopolitičke pretnje vezane uz Izrael i Palestinu, kao i Ukrajinu i Rusije popustile, i odmah je na tržištu ojačala kupovina", ističe Adam Sarhan, izvršni diretor investicionog društva Sarhan Capital.

Dobro raspoloženje na tržištu podupiru i očekivanja da će predsednica Feda Janet Yellen kasnije ove nedelje signalizovati da će centralna banka ostati predana labavoj monetarnoj politici još neko vreme. Yellen bi trebala održati govor u petak na sastanku globalnih centralnih bankara u Jackson Holeu.

I na evropskim berzama cene akcija ponedeljak su snažno porasle, jer su investitore ohrabrili diplomatski napori tokom vikenda, usmereni ka smanjivanju napetosti u istočnoj Ukrajini.

Investitori su bili skloni ulaganju u akcije i zbog očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro pokrenuti kupovinu imovine. Polovina ispitanih trgovaca na novčanim tržištima u Reutersovoj anketi očekuje u nadolazećoj godini upravo takav potez ECB-a.

U takvim uslovima najviše je porastao frankfurtski DAX, za 1,7 posto, na 9.245 bodova. Pariski CAC ojačao je 1,35 posto, na 4.230 bodova, a londonski Ftse indeks 0,78 posto, na 6.741 bod.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.