Wall Street: S&P 500 indeks porastao, Dow Jones pao

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Jan.2020, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: S&P 500 indeks porastao, Dow Jones pao

NEW YORK - Na Wall Streetu se i u četvrtak trgovalo oprezno, kao i dan prije, dok ulagači prate vijesti o koronavirusu i analiziraju kvartalne poslovne rezultate američkih kompanija.

Dow Jones oslabio je 26 bodova ili 0,09 posto, na 29.160 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,11 posto, na 3.325 bodova, a Nasdaq indeks 0,20 posto, na rekordna 9.402 boda.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, jučer ih je šest završilo u minusu, pri čemu je zdravstveni sektor >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bio najveći gubitnik, dok je najviše porastao industrijski.

Ulagači su bili oprezni, kao i dan prije, dok su pratili vijesti o širenju koronavirusa u i izvan Kine.

U Kini je od tog virusa dosad umrlo 18 ljudi, no ulagači se nadaju da će kineske vlasti, koje su uvele niz mjera, uspjeti spriječiti daljnje širenje tog virusa.

U fokusu ulagača bili su i kvartalni poslovni rezultati.

Od 74 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 67 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 0,7 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju, no ulagači se nadaju da će rezultati ipak biti bolji nego što analitičari očekuju.

„Tržište je danas stagniralo, što bi trebalo značiti da su poslovni rezultati prihvatljivi ulagačima i da su očekivanja porasla kako se sezona objava rezultata zahuktava", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,85 posto, na 7.507 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,94 posto, na 13.388 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 5.971 bod.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.