Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jul.2019, 07:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: S&P 500 i Nasdaq na rekordnim razinama

NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica proizvođača čipova, dok je Dow Jones pao zbog pritiska na dionice Boeinga i Caterpillara.

Dow Jones oslabio je 0,29 posto, na 27.269 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 3.019 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 8.321 bod.Novi rekordni dosezi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se snažnom rastu cijena dionica proizvođača čipova, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << nakon što je Texas Instruments izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima i ocijenio da slabost potražnje za poluvodičima možda neće trajati tako dugo kao što se prije očekivalo.

Cijena dionice Texas Instrumentsa skočila je više od 7 posto, dok su cijene u cijelom sektoru proizvođača poluvodiča u prosjeku porasle 3,1 posto.

„Ulagači u taj sektor gledaju dalje od sadašnje situacije, nadaju se da će u drugoj polovici godine zabrinutosti za gospodarstvo možda popustiti", kaže Willie Delwiche, strateg u tvrtki Robert W. Baird.

S druge strane, oštro je jučer pala cijena dionice Caterpillara, za 4,5 posto, jer je taj proizvođač teške mašinerije izvijestio o slabijim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima zbog slabe prodaje u Kini.

Oštro je, 3,1 posto, pala i cijena dionice Boeinga jer je u drugom tromjesečju ostvario najveći gubitak u svojoj povijesti, što je posljedica prizemljenja njegovih zrakoplova modela 737 MAX nakon dvije katastrofalne nesreće.

Pad cijena Boeinga i Caterpillara glavni je razlog jučerašnjih gubitaka Dow Jones indeksa.

Od 138 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih oko 77 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju zarade.

No, jučer su analitičari smanjili procjene. Tako sada u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti 0,1 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju, dok su dan prije očekivali rast zarada za otprilike 1 posto.

Podršku tržištu pruža, pak, uvjerenje ulagača da će krajem srpnja američka središnja banka smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

Ovoga bi tjedna, pak, kamate mogla smanjiti Europska središnja banka kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,73 posto, na 7.501 bod, a pariški CAC 0,22 posto, na 5.605 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,26 posto, na 12.522 boda.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.