Wall Street: S&P 500 i Dow Jones pali, Nasdaq porastao

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Jan.2017, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: S&P 500 i Dow Jones pali, Nasdaq porastao

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones pali, ponajviše zbog pada cijena dionica u energetskom i financijskom sektoru, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu rekordnu razinu.

Dow Jones oslabio je 0,38 posto, na 19.887 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,35 posto, na 2.268 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,19 posto, na rekordni 5.531 bod.

Nakon što je u petak dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 jučer je oslabio jer su pale cijene dionica >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u osam od 11 najvažnijih sektora tog indeksa.

Pritom su najviše, 1,5 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte jer ulagače zabrinjava rast proizvodnje ′crnog zlata′ u Iraku i SAD-u. To bi, smatraju analitičari, moglo umanjiti utjecaj nedavnog dogovora o smanjenju proizvodnje članica OPEC-a.

Znatno je, 0,8 posto, jučer oslabio i financijski sektor, nakon što je od 8. studenoga, kada je Donald Trump pobijedio na američkim predsjedničkim izborima, porastao 18 posto, zahvaljujući Trumpovom obećanju da će olabaviti regulacije u tom sektoru.

Osim tog, i druga Trumpova obećanja - o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ulaganjima u infrastrukturu - već dva mjeseca potiču rast tržišta jer bi, ako se realiziraju, ti planovi mogli ubrzati rast gospodarstva.

No, pitanje je, kažu analitičari, što će od tih Trumpovih planova dobiti ′zeleno svjetlo′ u Kongresu.

Uz to, ulagači su oprezni jer počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koja bi mogla pokazati da se situacija u korporativnoj Americi poboljšava.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju porasle za 5,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, kada su zarade bile pod pritiskom slabosti energetskog sektora zbog niskih cijena nafte.

"Ulagači čekaju više informacija. Čekamo vijesti s političke scene i čekamo poslovna izvješća, stoga je na tržištu dosta nesigurnosti. Očekujem pomake na tržištu u preostalom dijelu mjeseca", kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

I dok su u većini sektora pale, u zdravstvenom su cijene dionica jučer porasle, a to je i glavni razlog uspona Nasdaq indeksa na novu najvišu razinu u povijesti.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,38 posto, na rekordnih 7.237 bodova, no frankfurtski DAX oslabio je 0,30 posto, na 11.563 boda, a pariški CAC 0,45 posto, na 4.887 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.