Wall Street: Rast tehnološkog sektora potaknuo indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Mar.2019, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Rast tehnološkog sektora potaknuo indekse

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, što se zahvaljuje snažnom skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok je financijski sektor i dalje pod pritiskom poruke Feda da u ovoj godini vjerojatno neće povećavati kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 216 bodova ili 0,84 posto, na 25.962 boda, dok je S&P 500 porastao 1,09 posto, na 2.854 boda, a Nasdaq indeks 1,42 posto, na 7.838 bodova.

Najviše su jučer skočile cijene dionica >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u tehnološkom sektoru, pri čemu je predvodio Apple s dobitkom od 3,7 posto.

Razlog je tome nada ulagača da će nova ′streaming′ usluga Applea, koja kreće idućega tjedna, poboljšati prihode tog tehnološkog diva.

Snažno su skočile i cijene dionica proizvođača čipova, nakon što je Micron Technology objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo i poručio da očekuje oporavak tržišta memorije.

Cijena dionice Microna skočila je gotovo 10 posto, dok je indeks sektora proizvođača poluvodiča porastao 3,5 posto.

„Taj rast tržišta ponajviše se zahvaljuje velikom utjecaju dionice Applea na indekse, nedostatku loših vijesti i reakciji na poruke Feda", kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

U srijedu su, nakon redovne sjednce, čelnici američke središnje banke smanjili procjene rasta gospodarstva, zaposlenosti i inflacije u ovoj godini te poručili da će ključne kamatne stope vjerojatno ostati na sadašnjim razinama od 2,25 do 2,50 posto barem još ove godine.

Poruka da neće povećavati kamate u ovoj godini ohrabrila je neke ulagače, no s obzirom na usporavanje rasta gospodarstva i slabljenje inflacijskih pritisaka, malo tko je očekivao da će Fed nastaviti s ciklusom povećanja kamata.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 jučer je zabilježen rast cijena dionica, a pao je samo financijski sektor.

Taj je sektor vrlo osjetljiv na kretanje kamatnih stopa, pa je posljednjih dana pod pritiskom upravo zbog poruka Feda o kamatama.

Od početka godine cijene su dionica na Wall Streetu snažno porasle, što se zahvaljuje zaokretu Feda u monetarnoj politici i retorici, kao i optimizmu ulagača u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Tako je tržište nadoknadilo gotovo sve gubitke od kraja prošle godine, izazvane povećanjem kamata Feda, napetostima između Washingtona i Pekinga, te naznakama usporavanja rasta globalnog gospodarstva.

Trenutno je S&P 500 indeks oko 3 posto niži od svoje rekordne razine dosegnute krajem rujna prošle godine.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,88 posto, na 7.355 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,46 posto, na 11.549 boda, a pariški CAC 0,07 posto, na 5.378 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.