Wall Street: Oštar pad u financijskom sektoru zbog Feda

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Mar.2019, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Oštar pad u financijskom sektoru zbog Feda

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali jer su oštro pale cijene dionica u financijskom sektoru nakon što je američka središnja banka poručila da u ovoj godini vjerojatno neće povećavati kamatne stope.

Dow Jones oslabio je 141 bod ili 0,55 posto, na 25.745 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 2824 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na 7728 bodova.

Pad Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše je posljedica pritiska >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na financijski sektor, u kojemu su cijene dionica skliznule više od 2 posto, nakon poruka iz Feda.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda smanjili su jučer procjene rasta gospodarstva, zaposlenosti i inflacije u ovoj godini te poručili da će ključne kamatne stope vjerojatno ostati na sadašnjim razinama od 2,25 do 2,50 posto barem još ove godine.

Takve su se poruke i očekivale, a središnja je banka objavila i detalje plana kojim kani završiti smanjenje svojih bilanci.

Poruke Feda prvo su potaknule rast burzovnih indeksa, no kasnije su oni, zbog pritiska na financijski sektor, pali.

"Prva reakcija na Fedovo priopćenje je gotovo uvijek pogrešna reakcija. Super, stigla je hitna pomoći ili - čekaj, treba nam hitna pomoć. Fed dolazi u pomoć. Čekaj malo, zar nam treba Fedova pomoć?", objašnjava Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

Od početka godine cijene su dionica na Wall Streetu snažno porasle, što se među ostalim zahvaljuje zaokretu Feda u monetarnoj politici i retorici.

Prošle je godine Fed u četiri navrata povećao kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova i još krajem prošle godine poručivao da će nastaviti s povećanjem kamata.

No zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva i slabljenja inflacijskih pritisaka, čelnici Feda u posljednje vrijeme poručuju da će biti strpljivi po pitanju kamata, a to su potvrdili i jučer.

A ako se nastavi usporavanje rasta američkog gospodarstva i inflacije, Fed bi, smatraju analitičari u ovoj godini mogao čak i smanjiti kamatne stope.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest je jučer zabilježen pad cijena dionica, pri čemu najviše u financijskom sektoru.

Među najvećim je gubitnicama bila i dionica Fedexa, s padom cijene za 3,5 posto, nakon što je ta poštanska kompanija smanjila procjene svojih poslovnih rezultata u ovoj godini zbog usporavanja rasta globalne trgovine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 7291 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,57 posto, na 11.603 boda, a pariški CAC 0,80 posto, na 5382 boda.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.