Wall Street: Oporavak naftnog sektora gurnuo Dow Jones na novi rekord

Izvor: GdeInvestirati.com, 03.Dec.2014, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Oporavak naftnog sektora gurnuo Dow Jones na novi rekord

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle, najviše u energetskom sektoru jer se ulagači nadaju da su cene nafte dostigle dno, dok su akcije automobilskih kompanija poskupele zahvaljujući rastu prodaje vozila na američkom tržištu.

Dow Jones ojačao je 102 boda ili 0,58 posto, na rekordnih 17.879 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 2.066 bodova, a Nasdaq indeks >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << 0,60 posto, na 4.755 bodova.

Nakon dva dana klizanja, S&P 500 indeks juče je porastao zahvaljujući rastu cena akcija u devet od 10 sektora tog indeksa.

Najviše su, 1,3 posto, na vrednosti dobile akcije u energetskom sektoru, iako su cene nafte ponovo u silaznoj putanji. Nakon što su u ponedeljak skočile oko 4 posto, juče su cene 'crnog zlata' skliznule više od 2 posto, zaronivši ponovn blizu najnižih nivoa u pet godina.

Uprkos tome, akcije naftnih divova Exxon Mobila i Chevrona poskupele su oko 2 posto, pa su najzaslužnije za novi rekord Dow Jones indeksa.

"Ulagači veruju da su cene nafte i sirovina dostigle dno, te da su akcije u energetskom i rudarskom sektoru podcenjene nakon oštrog pada u poslednjih mesec dana. Dalji pad cena nafte nije u interesu ni tržišta, ni OPEC-a", kaže John Manley, strateg u fondu Wells Fargo Funds Management.

Snažno su juče porasle i cene akcija proizvođača automobila, nakon što je objavljeno da je šest vodećih kompanija u novembru na američkom tržištu prodalo više vozila nego što se očekivalo. Cena akcije GM-a porasla je 1, a Fiat Chryslera 3 posto.

Tržište podržava i uobičajeno 'ulepšavanje portfelja' pred kraj godine jer fond menadžeri u to doba tradicionalno kupuju akcije koje su u proteklom razdoblju bile najveće dobitnice, a rešavaju se gubitnica.

I na evropskim berzama cene akcija su juče porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,29 posto, na 6.742 boda, a pariški CAC 0,25 posto, na 4.388 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,30 posto, na 9.934 boda.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.