Wall Street: Očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu Fed

Izvor: GdeInvestirati.com, 15.Sep.2014, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu Fed

NEW YORK - Na Wall Streetu se ove nedelje očekuje oprezno trgovanje, jer je malo ko spreman menjati pozicije uoči sednice čelnika američke centralne banke, koja bi mogla znatno uticati na dalji smer tržišta.

Dow Jones indeks prošle nedelje oslabio 0,9 posto, na 16.987 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,1 posto, na 1.985 bodova, a Nasdaq indeks 0,3 posto, na 4.567 bodova. To je bio njihov prvi nedeljni pad nakon pet nedelja neprestanog rasta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << />
Pad cena akcija je posledica špekulacija da bi američka centralnaa banka mogla povećati ključne kamatne stope pre nego što se očekivalo i bržim tempom, s obzirom da se situacija u američkoj ekonomiji poboljšava.

Nito, doduše, ne očekuje da će Fed konkretne poteze najaviti već na ovonedeljnoj sednici, no analitičari smatraju da bi čelnici centralne banke mogli zauzeti čvršći stav po pitanju kamata, možda izostaviti dosad uobičajenu frazu o držanju kamata na niskim nivoima još neko vreme.

To bi predstavljalo signal da bi uskoro mogli povećati cenu novca, stoga će se nestrpljivo iščekivati priopćenje čelnika Feda u sredu, nakon njihove dvodnevne sednice.

„Ako ulagači osete da je Fed zauzeo čvršći stav po pitanju kamata, bilo bi to negativno za sve klase imovine, osim za američku valutu“, kaže Chris Gaffney, strateg u fondu EverBank Wealth Management.

Rekordno niske kamatne stope Feda i druge monetarne mere godinama su održavale tržišne kamate niskim, što je podsticalo kreditiranje i rast cena akcija.

Međutim, odnedavno Fed smanjuje programe kupovine obveznica, a iduće se godine očekuje i prvo povećanje ključnih kamata u poslednjih osam godina. Pitanje je samo kada će porasti cena novca, u prvom ili drugom delu 2015. godine?

U fokusu ulagača ove nedelje će biti i referendum o nezavisnosti Škotske. Poslednja anketa The Timesa i Suna pokazala je da je zagovornika ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu 52 posto, dok bi 48 posto građana glasalo za nezavisnost.

Zbog toga su malo splasnuli strahovi od posledica odcepljenja. No, ako se Škoti, ipak, izjasne za nezavisnost, to bi moglo naštetiti britanskoj ekonomiji, ali i izazvati političke probleme u Evropi.

Oprez ulagača posledica je i špekulacija o mogućoj korekciji cena akcija, s obzirom da se kreću oko najviših nivoa u istoriji, a da ekonomska situacija i zarade kompanija nisu baš impresivne.

Zbog toga se postavlja pitanje ima li prostora za dalji rast, ili sledi korekcija cena na niže za 10-ak posto, što nije zabeleženo već tri godine. S&P 500 indeks u plusu je u odnosu na početak godine nešto više od 7 posto.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.