Wall Street: Najteži pad indeksa u dva meseca

Izvor: GdeInvestirati.com, 26.Sep.2014, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Najteži pad indeksa u dva meseca

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija oštro pale, najviše od jula, što je posledica snažnog pada cene Applea i strahova ulagača da će visok kurs dolara nagristi prihode američkih kompanija. 

Dow Jones skliznuo je 264 boda, ili 1,54 posto, na 16.945 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,62 posto, na 1.965 bodova, a Nasdaq indeks 1,94 posto, na 4.466 bodova.

Najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << dnevni pad S&P 500 indeksa od jula posledica je gubitaka u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu je većina njih zabeležila pad veći od 1 posto. Više od 80 posto akcija kojima se trguje na Wall Streetu juče je izgubilo na vrednosti.

Ulagače je zabrinulo jačanje dolara, podstaknuto špekulacijama da će američka centralna banka uskoro zaoštriti monetarnu politiku. Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na košaricu šest vodećih svetskih valuta, juče je dostigao 85,48 bodova, nov najviši nivo u četiri godine.

„Rast dolara zabrinjava jer bi mogao izazvati pad prihoda multinacionalnih kompanija, s obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na svetskom tržištu postaju manje konkurentni", kaže John Schmitz, portfelj menadžer u fondu Bahl & Gaynor.

Najveći gubitnik juče je bio tehnološki sektor. Nasdaq indeks zabeležio je najveći dnevni pad od avgusta, što je posledica najvećeg dnevnog pada cene akcije Applea u ovoj godini, za 3,8 posto. Samo nekoliko dana nakon što je taj tehnološki div pustio u prodaju novu seriju iPhonea, morao je, nakon niza pritužbi korisnika, povući na doradu novi operativni sistem.

Zabrinjava, kažu analitičari, i to što je juče S&P 500 indeks skliznuo ispod 50-dnevnog pomičnog proseka. Taj prosek dosad mu je pružao potporu, dok pad ispod njega najavljuje dalje klizanje cena akcija.

Zbog toga se postavlja pitanje ulazi li tržište u fazu korekcije cena akcija, odnosno njihovog pada za 10 posto u odnosu na prethodni najviši nivo, što nije zabeleženo još od 2012. godine. Nakon jučerašnjeg gubitka, S&P 500 indeks skliznuo je 2,3 posto u odnosu na njegov rekordni nivo od početka meseca.

I dok deo analitičara smatra da tržište ulazi u fazu korekcije, drugi drže da je pad cena akcija prilika za kupovinu.

„Pad cena u četiri od poslednjih pet dana pruža priliku. Tržište sada deluje privlačnije nego pre nekoliko dana", kaže Schmitz.

No, mnogi ulagači nisu uvereni u to, a na njihovu nesigurnost upućuje rast VIX ′indeksa straha′ Čikaške berze opcija za 18 posto, što predstavlja njegov najveći dnevni skok od jula. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cena akcija.

Nadprosečan obim trgovanja ukazuje, pak, na pojačano povlačenje ulagača s tržišta. Na američkim berzama vlasnika su juče zamenile 6,3 milijarde akcija, dok prosečni dnevni obim u poslednjih mesec dana iznosi 6 milijardi.

I na evropskim berzama cene akcija su juče oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,99 posto, na 6.639 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,57 posto, na 9.510 bodova, a pariški CAC 1,32 posto, na 4.355 bodova.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.