Wall Street: Nafta i Kina krivi za pad indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Avg.2015, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Nafta i Kina krivi za pad indeksa

NEW YORK -  Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi završili u minusu jer je pad cijena nafte snažno pritisnuo dionice u energetskom sektoru, a loše su na tržište utjecale i nove naznake usporavanja kineskog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 0,52 posto, na 17.598 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 posto, na 2.098 bodova, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 5.115 bodova.

Pet od 10 sektora S&P >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 500 indeksa jučer je izgubilo na vrijednosti, a najviše je, za 2,0 posto, pao energetski sektor, zaronivši na najnižu razinu u tri godine. To je već drugi dan zaredom kako taj sektor bilježi pad veći od 2 posto.

Posljedica je to daljnjeg pada cijena nafte zbog raskoraka između ponude i potražnje.

Najviše su jučer pale cijene dionica naftnih divova Exxon Mobila i Chevrona, koji su u petak objavili slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Ulagače su na oprez naveli i novi podaci koji ukazuju na usporavanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Prošloga je mjeseca proizvođačka aktivnost u Kini pala više nego što se prvotno procijenjivalo.

Osim što je to pritisnulo cijene nafte, s obzirom da je Kina najveći potrošač sirovina u svijetu, to je pritisnulo i dionice kompanija koje puno prodaju u Kini, kao što je Apple.

Uz to, objavljeno je da je u drugom tromjesečju Appleu ponešto pao udjel na kineskom tržištu pametnih telefona, pa je cijena dionice tog tehnološkog diva skliznula 2,3 posto.

"U petak su pod pritiskom bile dionice u energetskom sektoru, a danas su im se u silaznoj putanji pridružile i dionice u industrijskom te tehnološkom sektoru", kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki National Securities.

Na većini europskih burzi cijene su dionica, pak, jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,19 posto, na 11.443 boda, a pariški CAC 0,75 posto, na 5.120 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,11 posto, na 6.688 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.