Wall Street: Kineski i američki podaci podigli indekse

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Apr.2019, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Kineski i američki podaci podigli indekse

NEW YORK - Na Wall Streetu su cijene dionica skočile više od 1 posto jer su bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz kineskog i američkog proizvodnog sektora ublažili zabrinutosti ulagača u vezi rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones ojačao je 329 bodova ili 1,27 posto, na 26.258 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,10 posto, na 2.867 bodova, a Nasdaq indeks 1,29 posto, na 7.828 bodova.

Porasle tvorničke aktivnosti u Kini

Ulagače >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na najvećim svjetskim burzama jučer su ohrabrili podaci prema kojima su u ožujku tvorničke aktivnosti u Kini neočekivano porasle, i to po prvi put u posljednja četiri mjeseca.

Ako se taj rast održi, to bi moglo značiti da će se drugo po veličini svjetsko gospodarstvo početi oporavljati nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta.

„Kineski gospodarski pokazatelji su poskočili i to je potaknulo sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Pozitivno na tržišta utječu i vijesti o napretku u trgovinskim pregovorima SAD-a i Kine po svim otvorenim pitanjima, uključujući i prisilni transfer tehnologije.

U petak je u Peking završen novi krug pregovora, koje je američka strana nazvala konstruktivnima, a ovoga tjedna razgovori će se nastaviti u Washingtonu.

Ulagači se nadaju da će uskoro biti postignut dogovor, čime bi se završio lanjski carinski rat, koji je negativno utjecao na oba gospodarstva.

Proizvodna aktivnost u SAD-u bolja od očekivane

Jučer su objavljeni i bolji nego što se očekivalo podaci o proizvodnoj aktivnosti u SAD-u, što je ublažilo strahovanja ulagača od prenaglog usporavanja rasta američkog gospodarstva, premda su podaci o prometu u trgovini na malo u SAD-u bili slabiji nego što se očekivalo.

Ulagače je ohrabrio i rast prinosa na 10-godišnje američke obveznice, zahvaljujući čemu su sada pozitivni u odnosu na prinose na tromjesečne trezorske zapise.

Prošloga je tjedna, naime, ulagače brinula tzv. inverzija krivulje prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi bili ispod kratkoročnih.

Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u idućih godinu dana do dvije godine gospodarstvo moglo uroniti u recesiju.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih osam jučer su cijene dionica porasle, a pale su samo u potrošačkom, nekretninskom i komunalnom sektoru.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,52 posto, na 7.317 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,35 posto, na 11.681 bod, a pariški CAC 1,03 posto, na 5.405 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.