Wall Street: Indeksi porasli četvrti dan zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Maj.2018, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Indeksi porasli četvrti dan zaredom

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli četvrti dan zaredom jer su ulagače ohrabrile naznake popuštanja napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, no trgovalo se suzdržano.

Dow Jones ojačao je 68 bodova ili 0,27 posto, na 24.899 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,09 posto, na 2.730 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 7.411 bodova.

U opreznom trgovanju jučer su najviše porasle cijene dionica u zdravstvenom sektoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << a među dobitnicima je bio i energetski sektor, zahvaljujući rastu cijena nafte.

S druge strane, najviše su pale cijene dionica u tzv. defanzivnim sektorima, telekomunikacijskom i nekretninskom.

Pozitivno su na ulagače utjecale naznake popuštanja napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

Nakon što je nedavno predsjednik SAD-a Donald Trump zabranio kineskoj tehnološkoj tvrtki ZTE prodaju njezine opreme u SAD-u zbog sigurnosnih razloga, u nedjelju je putem Twittera poručio pomoći toj kompaniji da brzo vrati poslove.

Na tržištima je to protumačeno kao ustupak Kini uoči nastavka trgovinskih pregovora između Washingtona i Pekinga, koji su još nedavno jedan drugom prijetili uvođenjem carina.

„Ulagači se nadaju da će se postići neki dogovor prihvatljiv za obje strane, čime bi se izbjegao trgovinski rat i podržao daljnji rast gospodarstava", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Podršku tržištima već tjednima pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija u sezoni objava koja se bliži kraju.

Dosad je više od 90 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, pri čemu ih je oko 80 posto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle oko 26 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali rast od 18,4 posto.

To je najveći skok zarada u posljednjih sedam godina, što se zahvaljuje snažnom rastu globalnog gospodarstva i poreznim promjenama u SAD-u na početku godine.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 posto, na 7.710 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,18 posto, na 12.977 bodova, a pariški CAC 0,02 posto, na 5.540 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Wall Street: Indeksi porasli četvrti dan zaredom

Izvor: Capital.ba, 15.Maj.2018

NJUJORK, Na Wall Streetu su u ponedeljak indeksi berza porasli četvrti dan zaredom jer su ulagače ohrabrile naznake popuštanja napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine, no trgovalo se suzdržano. Dow Jones ojačao je 68 bodova ili 0,27 %, na 24.899 bodova, dok je S&P 500 porastao...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.