Wall Street: Indeksi pali pod pritiskom medijskih dionica

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Avg.2015, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Indeksi pali pod pritiskom medijskih dionica

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak najvažniji indeksi oštro pali pod pritiskom potonuća cijena dionica medijskih kompanija uslijed slabijih od očekivanja poslovnih rezultata, zbog čega je taj sektor zabilježio najveći 2-dnevni gubitak još od financijske krize 2008. godine.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,69 posto, na 17.419 bodova, S&P 500 za 0,78 posto, na 2.083 boda, a tehnološki Nasdaq >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << za 1,62 posto, na 5.056 bodova, zabilježivši najveći dnevni gubitak od početka srpnja.

Najveća gubitnica bila je dionica Viacoma, s padom cijene za 14,22 posto, na najnižu razinu u zadnjih gotovo 4 godine, nakon što je kompanija izvijestila o manjim od očekivanja tromjesečnim prihodima uslijed slabosti kabelskog TV biznisa. Dionica Walta Disneya pala je novih 1,79 posto, nakon dan ranije zabilježenog gubitka od 9,2 posto pošto je snizila procjene profita za svoje kabelsko poslovanje.

S&P 500 medijski indeks pao je jučer 2,12 posto te zabilježio najveći 2-dnevni pad još od studenoga 2008. godine, pri čemu su sve njegove sastavnice zabilježile pad, a najviše Time Warner, Comsat, CBS i Twenty-First Century Fox.

"Sve medijske dionice su bile na gubitku; čini se da ulagači žele izašli iz tog sektora po bilo kojoj cijeni i prihvaćaju gubitke kakvi god bili", kaže analitičar CLSA Vasilij Karasjov.

Viacomovi rezultati i Disneyevo upozorenje vratili su u fokus investitora trend preusmjeravanja gledatelja s kabelske TV na internetske servise poput Netflixa, čija je cijena dionice porasla jučer 2,2 posto.

Prodaje dionica bile su poduprte i nervozom investitora pred današnju objavu ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, koje bi trebalo dati signale oko mogućeg tajminga prvog Fedova podizanja kamatnih stopa u zadnjih gotovo 10 godina. Čak osam od 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je zabilježilo gubitke.

Dosad je 75 posto kompanija, čije su dionice sastavnice S&P 500 indeksa, izvijestilo o rezultatima za drugo tromjesečje, pri čemu su u prosjeku ostvarile 1,6 posto veću dobit nego lani, no prihodi su bim bili 3,4 posto niži.

Otprilike je 7,8 milijardi dionica u četvrtak na svim američkim burzama promijenilo vlasnike, što je znatno iznad prosjeka u zadnjih 5 trgovinskih dana od 6,77 milijardi.

Na europskim burzama najvažniji indeksi jučer su blago oslabili. Londonski Ftse završio je trgovanje u minusu od 0,1 posto, na 6.747 bodova, frankfurtski DAX od 0,44 posto, na 11.585 bodova, a pariški CAC od 0,09 posto, na 5.192 boda.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.