Wall Street: Indeksi oštro pali u skraćenoj trgovini

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jul.2015, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Indeksi oštro pali u skraćenoj trgovini

NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu, nakon skraćenog trgovanja zbog tehničkih problema, burzovni indeksi oštro pali jer se ulagači plaše da će nezaustavljiv pad cijena dionica u Kini negativno utjecati na tamošnje gospodarstvo.

Dow Jones skliznuo je 261 bod, ili 1,47 posto, na 17.515 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,66 posto, na 2.046 bodova, a Nasdaq indeks 1,75 posto, na 4.909 bodova.

Svih 10 >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << sektora S&P 500 indeksa jučer je izgubilo na vrijednosti, a najviše je, 2,1 posto, potonuo rudarski sektor.

Posljedica je to strahovanja ulagača od daljnjeg usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača kovina.

Naime, sve je veća bojazan da bi oštar pad cijena dionica u Kini mogao negativno utjecati na cjelokupno drugo po veličini svjetsko gospodarstvo, a to bi umanjilo potražnju za kovinama i drugim sirovinama.

Od polovice lipnja indeksi u Šangaju potonuli su više od 30 posto, a tržište se ne uspijeva smiriti unatoč nizu mjera kineske vlade i središnje banke.

Kako se mali ulagači, koji imaju velik udjel u vlasništvu dionica u Kini, panično povlače s tržišta, od polovice lipnja izgubljeno je oko 3.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti kineskih kompanija, čije su dionice uvrštene na burze.

"Posljedice tržišne korekcije tek će uslijediti. Očekujemo daljnje usporavanje rasta kineskog gospodarstva i potrošnje, slabije poslovne rezultate kompanija i veći rizik od financijske krize", poručuju analitičari Bank of America Merrill Lynch.

Strahovanja da bi slom burze mogao negativno utjecati na kinesko gospodarstvo sada već više utječu na tržišta nego grčka dužnička kriza.

"Osim kratkoročno, mislim da grčka situacija neće biti u fokusu ulagača. Današnji pad tržišta posljedica je nastavka oštrog pada cijena kineskih dionica, unatoč nizu mjera tamošnje središnje banke da 'ohladi' tržište", kaže Tim Ghriskey, direktor u Solaris Group.

U pozadini kineske burzovne i grčke dužničke krize, jučer je na Wall Streetu započela sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Prva je, po običaju, izvješće objavila Alcoa, a zahvaljujući nešto većim nego što se očekivalo prihodima, cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača aluminija porasla je 0,5 posto.

Idućih tjedana poslovni rezultati kompanija bit će u fokusu ulagača, no očekivanja nisu optimistična. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju bila manja za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ponajviše posljedica pada cijena nafte, a rasta tečaja dolara na godišnjoj razini.

Jučer se na Wall Streetu radilo skraćeno jer je zbog tehničkih problema rad na burzi bio obustavljen više od tri sata.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,91 posto, na 6.490 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,66 posto, na 10.747 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 4.639 boda.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.