Wall Street: Energetski sektor kriv za blagi pad indeksa

Izvor: GdeInvestirati.com, 20.Feb.2015, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Energetski sektor kriv za blagi pad indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali jer se zbog pada cena nafte pod pritiskom našao energetski sektor, dok je Nasdaq indeks dostigao novi najviši nivo u 15 godina. 

Dow Jones oslabio je 44 boda, ili 0,24 posto, na 17.985 bodova, a S&P 500 0,11 posto, na 2.097 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,37 posto, na 4.924 boda, novi najviši nivo od 2000. godine.

Najviše su juče, 0,8 posto, pale >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << cene akcija u energetskom sektoru, pri čemu je akcija Exxon Mobila pojeftinila 1,7 posto, što je posledica pada cena nafte drugi dan zaredom. U ta dva dana nafta je pojeftinila 3,7 posto, pa bi ove nedelje mogla zabeležiti prvi pad nakon tri nedelje uzastopnog rasta.

Pritisak na cene 'crnog zlata' usledio je nakon podatka EIA-e (Energy Information Administration) da su prošle nedelje zalihe u SAD-u skočile za 7,7 miliona barela, na rekordnih 425 miliona barela, što je već šesta nedelja uzastopno kako dostižu rekordne nivoe.

Na američkom tržištu cena barela juče je pala za 1 dolar, na 51,15 dolara, dok je na londonskom tržištu skliznula za 30-ak centi, na 60,20 dolara.

Oštro je juče, više od 3 posto, pala i cena akcije Wal-Marta, nakon što je najveći američki trgovački lanac najavio povećanje plata i smanjio procene rasta prodaje u ovoj godini.

Ipak, većina američkih kompanija ostvarila je u poslednjem lanjskom tromesečju bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Kompanije iz sastava S&P 500 indeksa zabeležile su u tom kvartalu rast dobiti za 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To je manje od 11,2-postotnog rasta, koliko su analitičari očekivali u oktobru, ali više od 4,2 posto, koliko su prognozirali u anketi u januaru.

I dok su zarade naftnih kompanija pod pritiskom zbog pada cena nafte, većina ostalih sektora beleži dobre rezultate, pa indeksi berza imaju široku podršku, kažu analitičari. Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je 1,9 posto.

Rast Nasdaq indeksa na najviši nivo u 15 godina zahvaljuje se dobrim poslovnim rezultatima tehnoloških kompanija.

Ipak, ulagači su oprezni na što ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je juče zamenilo 6 milijardi akcija, dok prosečan dnevni obim ovoga meseca iznosi 7,1 milijardu.

Na većini evropskih berzi cene akcija su juče porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će Atina i evrozona u petak pronaći kompromisno rešenje za grčke dužničke probleme.

Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,37 posto, na 11.001 bod, a pariski CAC 0,71 posto, na 4.833 boda. Londonski FTSE oslabio je, 0,13 posto, na 6.888 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Povezane vesti

Wall Street: Rekordi za Dow Jones i S&P 500 nakon sporazuma o Grčkoj

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Feb.2015, 09:51

NEW YORK - Ulagači su odahnuli jer taj dogovor otklanja opasnost da se Grčka krajem ovoga mjeseca, kada istječe postojeći program međunarodne financijske pomoći, nađe pred bankrotom, bez dovoljno sredstava za isplatu svih dospjelih dužničkih obveza.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.