Wall Street: Dow Jones prekinuo pozitivnu seriju

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Mar.2017, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Dow Jones prekinuo pozitivnu seriju

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, pri čemu je Dow Jones indeks skliznuo s rekordne razine, jer su ulagači bili oprezni uoči govora predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u Kongresu.

Dow Jones oslabio je 0,12 posto, na 20.812 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,26 posto, na 2.363 boda, a Nasdaq indeks 0,62 posto, na 5.825 bodova.

Nakon što je 12 dana zaredom dosezao rekordne razine, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << što nije zabilježeno još od 1987. godine, Dow Jones jučer je blago pao, kao i ostali najvažniji indeksi.

Bila je to posljedica opreza ulagača uoči govora predsjednika Trumpa u Kongresu.

Trumpove najave o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima već mjesecima podržavaju rast cijena dionica, no dosad nije predstavio konkretne planove.

Stoga je jučerašnje trgovanje proteklo u nagađanjima što bi Trump u Kongresu mogao reći o ekonomskim politikama kakve kani voditi.

„Postoji rizik od odgađanja ili razvodnjavanja obećanja iz kampanje. Neke će stvari možda čak i ostvariti, no to neće biti tako fenomenalno kao što se očekuje", kaže Paul Eitelman, strateg u tvrtki Russell Investment.

Na europskim burzama su, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 posto, na 7.263 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 posto, na 11.834 boda, a pariški CAC 0,28 posto, na 4.858 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.