Wall Street: Blagi rast indeksa

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Mar.2016, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Blagi rast indeksa

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, treći dan zaredom, nakon opreznog trgovanja jer ulagači nisu željeli previše riskirati uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Dow Jones ojačao je 44 boda, ili 0,26 posto, na 16.943 boda, dok je S&P 500 porastao 0,35 posto, na 1.993 boda, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 4.707 bodova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu <<
Cijeloga dana burzovni su indeksi balansirali na rubu pozitivnog i negativnog područja jer nije bilo vijesti koje bi znatnije potaknule tržište. Tek pred sam kraj trgovanja indeksi su se učvrstili u pozitivnom području.

"Činjenica da drugi dan zaredom cijene dionica porastu pred sam kraj trgovanja je pozitivna i mislim da to daje nade", kaže Andrew Bodner, predsjednik tvrtke Double Diamond Investment Group.

Na vrijednosti su jučer dobile dionice u osam od 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, 1,3 posto, porastao energetski sektor, zahvaljujući stabilnosti cijena nafte.

Upravo je oštar pad cijena ′crnog zlata′ u siječnju bio jedan od najvažnijih razloga, uz usporavanje rasta kineskog gospodarstva, previranja na tržištima dionica na početku godine.

No, od kada su u veljači zaronile na najniže razine u 12 godina, cijene nafte porasle su oko 35 posto.

To je ublažilo i pritisak na financijski sektor, koji je bio u silaznoj putanji jer su se ulagači plašili gubitaka na kreditima banaka energetskom sektoru.

U posljednjih 14 dana financijski je sektor porastao 13 posto, pa je sada u odnosu na početak godine u minusu oko 7 posto.

Pozitivno na financijski sektor trenutačno utječu i špekulacije da bi američka središnja banka, zahvaljujući jačanju gospodarstva i inflacije, u ovoj godini mogla povećati ključne kamatne stope.

Još nedavno špekuliralo se da bi Fed mogao odustati od povećanja cijene novca zbog usporavanja globalnog i američkog gospodarstva. No, posljednji podaci pokazuju da se rast gospodarstva SAD-a ubrzava nakon usporavanja u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Zbog toga ulagači s nestrpljenjem čekaju izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u veljači broj novih radnih mjesta povećan za 190.000, a da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 4,9 posto.

U siječnju je rast zaposlenosti usporio, pa je broj novih radnih mjesta povećan za 151.000, no plaće su porasle više nego što se očekivalo, što ukazuje na snagu američkog tržišta rada.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,27 posto, na 6.130 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,25 posto, na 9.751 bod, a pariški CAC 0,20 posto, na 4.416 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Wall Street porastao treći dan zaredom

Izvor: Capital.ba, 04.Mar.2016

NJUJORK, Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija blago porasle, treći dan zaredom, nakon opreznog trgovanja jer ulagači nisu željeli previše rizikovati uoči izvještaja o zapošljavanju u SAD-u koje obično znatno utiče na smjer tržišta. Dow Jones ojačao je 44 boda, ili 0,26 odsto, na...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.