Wall Street: Blagi pad dionica

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Nov.2015, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Blagi pad dionica

NEW YORK - Nakon dva dana rasta, na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, ponajviše u energetskom sektoru, a trgovalo se oprezno zbog mogućeg povećanja kamata Feda u prosincu.

Dow Jones oslabio je 50 bodova, ili 0,28 posto, na 17.867 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,35 posto, na 2.102 boda, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 5.142 boda.

Najviše je jučer, 1 posto, pao S&P indeks energetskog sektora, što je posljedica pada cijena nafte na američkom tržištu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << za više od 3 posto. Time je prekinut uspon tog sektora koji je trajao pet dana i podržavao cjelokupno tržište.

Tržište se dodatno našlo pod pritiskom nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen u izvješću Kongresu kazala da se očekuje nastavak rasta gospodarstva tempom koji inflaciju pokreće prema ciljanim razinama središnje banke.

Ako nadolazeće informacije potvrde te procjene, u prosincu bi bilo moguće povećanje kamata, kazala je predsjednica američke središnje banke.

A jučer objavljeno izvješće konzultantske kuće ADP pokazalo je da je u listopadu američki privatni sektor otvorio 182.000 novih radnih mjesta, nešto više od očekivanja, što ukazuje na daljnje poboljšanje situacije na tržištu rada i stabilan rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Tržište se konsolidira. Nakon snažnog rasta cijena u proteklih pet tjedana, ulagači su odlučili predahnuti", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

U listopadu su burzovni indeksi na Wall Streetu skočili više od 8 posto, što je njihov najveći mjesečni skok u posljednjih pet godina, čime su nadoknadili sve gubitke iz trećeg tromjesečja.

Prošloga su tjedna, pak, cijene dionica porasle jer su iz poruke Feda da je u prosincu moguće povećanje kamata ulagači zaključili da je središnja banka uvjerena da je rast američkog gospodarstva dovoljno čvrst da izdrži povećanje cijene novca. No, rasprava o tome kada će Fed povećati kamate pridonosi nesigurnosti ulagača.

"Vlada nesigurnost – ulagači ne znaju treba li aplaudirati povećanju kamata ili se plašiti toga", kaže Bruce Zaro, strateg u fondu Boston Global Asset Management.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,46 posto, na 6.412 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 4.948 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,97 posto, na 10.845 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.