Vučić u Njujorku: Boriću se svim srcem za budućnost naše zemlje; Nebenzja: Srbija ima podršku Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2024, 06:52

Vučić u Njujorku: Boriću se svim srcem za budućnost naše zemlje; Nebenzja: Srbija ima podršku Rusije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je sinoć u Njujork, gde će 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa stalnim predstavnikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Arapske Republike Egipat pri UN Osamom Muhamedom Abdel Kalek Muhamedom.

Predsednik Srbije saopštio je da je sa stalnim predstavnikom Arapske Republike Egipat pri UN razgovarao o jednostrano nametnutoj rezoluciji o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN i zamolio ga da uloži veliki ugled Egipta davanjem podrške poziciji Srbije prilikom odlučivanja u UN.

''Ponovio sam spremnost Srbije da se do poslednjeg trenutka na sve moguće načine suprotstavi ovim presedanima kako bi odbranila mir, stabilnost i dostojanstvo srpskog naroda'', objavio je predsednik Vučić na Instagram nalogu ''budućnostsrbijeav''.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Vučić se prethodno u Njujorku sastao sa stalnim predstavnikom Sent Lucije Menisom Rambali i stalnim predstavnikom Sent Vinsenta i Grenadina Ingom Rondom King.

Razgovarao je i sa stalnim predstavnikom Republike Ugande pri UN Adoniom Ajebarom, kao i sa stalnim predstavnikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom Abušahabom.

Tokom dana, Vučić će imati razgovor i sa stalnim predstavnikom Narodne Republike Kine pri UN Fu Congom.

Predsednik Vučić će u Njujorku 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Nebenzja: Rezolucija može da poveća tenzije u celom regionu, Srbija ima podršku Rusije

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku, da Srbija od samog početka kada je reč o rezoluciji o Srebrenici ima podršku Rusije, navodeći da taj dokument može da poveća tenzije u celom regionu.

Nebenzja je posle susreta sa Vučićem rekao da je sastanak sa predsednikom Srbije prošao veoma dobro, kao i svaki sastanak na bilo kojem nivou između Srbije i Rusije.

''Želeo bih da istaknem posvećenost koju predsednik Vučić ima u ovom slučaju koji je veoma važan za srpski narod. Mnogo smo pričali o ovoj reviziji istorije koja je u usponu, ne samo u ovom slučaju, već i generalno'', rekao je Nebenzja u izjavi za srpske medije u Njujorku.

On je istakao da neke snage žele da izmene istoriju Drugog svetskog rata, istoriju događaja na Balkanu 1990-tih, a manifestacija toga je, kako je naveo, predlog rezolucije o Srebrenici o kojem će se uskoro glasati na Generalnoj skupštini UN.

Nebenzja je rekao da rezolucija pogoršava situaciju na Balkanu i može da poveća tenzije u celom regionu, a ne samo u zemlji čiji je deo rukovodstva, kako je naveo, inicirao glasanje o nacrtu tog dokumenta.

''Svesni smo da će rezolucija možda biti usvojena i da će to biti 'Pirova pobeda' za njene sponzore'', kazao je ruski ambasador.

Nebenzja je rekao da će u četvrtak govoriti na sednici Generalne skupštine UN, na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici, ali nije hteo da otkrije šta će da kaže da ne bi unapred upozorio one kojima će se obratiti.

''Od samog početka Srbija ima podršku Rusije'', rekao je Nebenzja odgovarajući na pitanje novinara da li će Rusija podržati Srbiju.

Nemačka će jedina imati uvodnu reč i tražiti usvajanje rezolucije

Delegacija Srbije u Njujorku predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem dobila je informaciju da će Nemačka jedina imati uvodnu reč na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak i tražiti podršku za predlog rezolucije o Srebrenici, rečeno je danas Tanjugu.

Prema saznanjima Tanjuga, stalna predstavnica Nemačke u UN Antje Leendertse bila je najaktivnija u antisrpskoj kampanji i u prikupljanju glasova za rezoluciju, između ostalog, putovala u Keniju i latinoameričke zemlje "boreći se za svaki glas protiv srpskog naroda".

"I upravo će ona i predstaviti Rezoluciju u Generalnoj skupštini UN, a posle toga se očekuje odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića", rečeno je Tanjugu.

Đurić: Delegacija Srbije će učiniti apsolutno sve sa Vučićem na čelu

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da će delegacija Srbije u Njujorku, predvođena predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, učiniti sve što je moguće, ulažući apsolutno sav politički i državni kredibilitet, da izvuče najbolji mogući rezultat za Srbiju.

On je sinoć rekao da Srbiji predstoji ozbiljna borba.

"Pritisak sa kojim se suočavamo, ne samo mi, već i zemlje koje se izjašnjavaju o ovoj temi je ogroman. Toga treba da budemo svesni. Dakle, paralelno sa našim lobističkim naporima traju lobistički napori i pritisci zemalja koje su 20 puta jače od Srbije i drugih zemalja. Afričke, azijske i latinoameričke zemlje se suočavaju bukvalno i sa političkim ucenama. Međutim, ono što mogu da kažem jeste da sav kredibilitet koji država Srbija ima i koji smo kroz decenije i Pokret nesvrstanih te ekonomsku saradnju, ali i principijelnu politiku po kojoj smo postali poznati i koja je postala neka vrsta našeg trademarka - danas upotrebljavamo", rekao je Đurić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.