Vučić se obratio na Generalnoj debati UN VIDEO

Izvor: B92, 23.Sep.2020, 18:18

Vučić se obratio na Generalnoj debati UN VIDEO

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima na Generalnoj debati u okviru 75. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vučić se obratio svečeras putem video linka učesnicima Generalne debate, u okviru 75. zasedanja Generalne skupštine UN, porukom da je spoljna politika Srbije usmerena na evropske integracije, produbljivanje saradnje sa zemljama širom sveta, a posebno na odnose sa susedima, odnosno regionalnu saradnju.

"Upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je politika Srbije - insistiranje na očuvanju mira i stabilnosti, saradnji i ekonomskom napretku, osnova za pristup rešavanju dugotrajnog problema, u najboljem interesu i Srba i Albanaca", rekao je Vučić, osvrćući se i na problem očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije, odnosno na napore da se, uprkos svim preprekama, kako je rekao, reši pitanje srpske autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Ukazao je da je Srbija, na tom putu, bila i biće suočcena sa brojnim pritiscima, jer se nalazi na raskrsnici različitih političkih interesa, ali je izrazio uverenje da će biti moguće doći do rešenja posle dugog i teškog dijaloga.

"Ali, budite sigurni da Srbija nikada neće pristati na poniženje. Prihvatanje bilo čega što nije kompromis, nije rešenje za nas. Kompromisom obe strane moraju biti pođednako zadovolje i nezadovoljne", poručio je predsednik Srbije.

Naveo je da je nedavna, nova runda dijaloga Beograda i Prištine, pod okriljem EU, posle skoro dve godine zastoja, samo prvi korak na tom putu, dok dodatni veliki korak napred u pronalaženju obostrano prihvatljivog rešenja jeste potpisivanje sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu, 4. septembra, koji će doprineti boljem životu građana celog regiona.

U tom kontekstu, istakao je i konstruktivnu i važnu ulogu administracije predsednika SAD Donalda Tarmpa za postizanje ovog sporazuma i kao signal njegove posvećenosti za pronalaženje konačnog, održivnog rešenja za važno pitanje.

"Dijalog Beograda i Prištine, nastavljen u Briselu, uz posredovanje EU, je pravi put za pronalaženje održivog rešenja između dve strana, ali polazna tačka ne može biti poniženje i prihvatanje takozvane nezavisnosti Kosova. Uprkos svemu, verujemo da sporazum između Srba i Albanaca je ključ za regionalnu stabilnost. Srbija ostaje posvećena pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i izgadnji zajedničke budućnosti i politici mira i saradnji", rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija svesna ozbiljnosti i složenosti odnosa sa pojedinim susedima, ali i privržena rešavanju problema isključivo kroz dijalog, te apostrofirao posvećenost razvoju ekonomske saradnje, kao pristup koji povećava međusobno poverenje i doprinosi lakšem rešavanju otvorenih pitanja.

Podsetio je na to da je prošle godine sa premijerima Severne Makedonije i Albanije ustanovio, vodeći se potrebom unapređenja ekonomske saradnje i poboljšanja uslova za investiranje na Balkanu , inicijativu koja omogućava slobodu kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga, samim tim i tešnju saradnju tri zemlje.

On je poručio da je ta inicijativa otvorena za ostale u regionu i pozvao ih da joj se pridruže.

Kao prioritet spoljne politike Srbije Vučić je istakao i članstvo u EU i naveo da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana bila je i ostala važan podsticaj reformskih procesa, uz konstataciju da bez pune integracije Zapadnog Balkana, zajednički evropski politički i ekonomski prostor neće biti potpun.

"Naš evropski put, međutim, ne isključuje privrženost razvoju i produbljenju odnosa sa zemljama širom sveta, kako zapadnim, uključujući i SAD, tako i drugima, a ponosni smo na izvanredne odnose sa Rusijom i Kinom", rekao je Vučić.

Naglasio je da je u fokusu spoljne politike Srbije i saradnja sa prijateljskim afričkim, pacifičkim i latinsko američkim zemljama.

Podsećajući da 75. godišnjica potpisivanja Povelje UN i osnivanja UN, važan jubilej za čovečanstvo, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava multilateralizam i principe Povelje UN i istakao da principi nemešanja u unutrašnja pitanja jedne zemlje, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje konflikata i poštovanje razlika,ne smeju biti dovedeni u pitanje.

Kao predstavnik zemlje koja je posebno propatila i podnela velike žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, kako je rekao, Vučić je povodom obeležavanja 75. godina od završetka Drugog svetskog rata poručio da je zajednička dužnost očuvanje sećanja na najstravičniji konflikt u modernoj istoriji i sprečavanje svakog pokušaja relativizacije stravičnih zločina Drugog svetskog rata.

Istakao je da Srbija nije među velikim zemljama, ni po teritoriji, a ni po stanovništvu, i apostrofirao značaj UN i Generalna skupštine koje pružaju prostor malima da iskažu svoje stavove i brane ih argumentima, te da tema ovogodišnje debate podseća na značaj multilateralizma kao osnovni princip UN.

"Samo zajedničkim akcijama, međusobnom harmonizacijom možemo da se suočavamo sa globalnim pretnjama kao što je aktuelna pandemija", rekao je Vučić i dodao da pandemija dodatno pokazuje potrebu za dubljom i intenzivnijom saradnjom međunarodne zajednice, u kojoj UN, SZO imaju važnu ulogu, jer je reč o izazovu koji ima i socijalno ekonomsku, političku i bezbednosnu dimenziju.

Kazao je da nova realnost u svetu predstavlja dokaz da se jedna zemlja ne može sama suočiti sa modernim izazovima i istakao da je Srbija u borbi protiv pandemije, kada joj je bilo potrebno dobila podršku prijateljskih zemalja, kojima je zahvalio na pomoći, posebno pominjući "evropske partnere, kineske i ruske prijatelje", dodajući da je i Srbija pokazala solidarnost i pružila pomoć drugim zemljama.

Naveo je i da je u tom teškom periodu iskazana visoka solidarnost u regionu, što je, istakao je, u velikoj meri upravo rezultat konstruktivnog i prokativnog pristupa koje je Srbija izgradila prethodnih godina sa svojim susedima.

Najavio je da će Srbija nastaviti da podržava Svetsku zdravstvenu organizaciju, kao i koaliciju u potrazi za vakcinom.

Vučić je učesnike skupa preneo i to da je pandemija potresla i najveće ekonomije sveta, ali da je Srbija uspela da održi stabilan budžet, kao i fiskalni i monetarni sistem, koji je u potpuno spreman da preduzme mere podrške privredi.

On je ukazao da je Srbija u prvih šest meseci bila zemlja sa najvećim rastom i da se nada da će tako nastaviti.

"Uložili smo velike napore da bi pomogli preživljavanju ekonomije, kroz disciplinu i dobro upravljanje javnim finansijama. Srbija ima odlične rezultate u ekonomiji u prvim kvartalima ove godine, i očekujemo da ćemo do kraja godine ostati među najstabilnijim ekonomijama Evrope. Nismo bogata zemlja, a mogu reći da nismo ni siromašna. Nadamo se da ćemo krajem godine imati najveći rast u celoj Evropi", istakao je Vučić.

On je istakao i posvećenost Srbije miru i bezbednosti, ne samo u nacionalnoj i regionalnoj dimenziji, već joj je važan i globalni aktivan angažman i učešće u sistemu kolektivne bezbednosti.

Vučić je naveo da je Srbija nastavila tradiciju jugoslovenskog učešća u mirovnim misijama UN, započetim 1956. godine, i da je danas lider na Zapadnom Balkanu kao najveći kontributor vojnih i policijskih snaga na listi zemalja učesnika u misijama UN.

Predsednik je poručio i da se stremljenjem ka miru i stabilnosti, Srbija obavezala na vojnu neutralnost, te da je uveren da je to jedna od najjačih poruka mira upućena sa Balkana u svet.

Učesnicima debate ponovio je da Srbija nije u grupi velikih zemalja, po teritoriji i broju stanovnika, ali je preneo da je, po doprinosu kulturi i nauci jedna od najrazvijenih zemalja.

Uz podsećanje da je UNESKO među najznačajnije ljude 20. i 21. veka svrstao našeg naučnika Nikolu Teslu, Vučić je konstatovao da je to dokaz našeg doprinosu svetskoj civilizaciji.

"Vremenski period od freske Beli Anđeo u manastiru Mileševa i Nikole Tesle pokriva period od renesanse do današnjice", poručio je Vučić.

Uz poruku da su UN i dalje nezamenljive, kao i kada su osnovane, Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da bude ozbiljan i pouzdan partner u ostvarivanju ciljeva i u jačanju saradnje u UN na izgradnji bolje budućnosti za sve.

Pozivajući se na reči američke umetnice Isidore Dankan, posle Prvog svetskog rata, da se nasilje velikih i moćnih može okrenuti protiv njih, a da je najbolji primer za to da ne treba jači da nasrne na malog - mala srpska nacija, koja je okončala jedno carstvo koje je trajalo skoro hiljadu godina, Vučić je poručio:

"Srbija prezire svaku vrstu nasilja, želi mir i prosperitet za sebe i celo čovečanstvo. Srbija želi mir za svoj region".

Lideri zemalja obraćaju se putem video-snimaka, a ne uživo zbog pandemije koronavirusa.

"Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj debati UN danas oko 22.30 časova", najavljeno je ranije danas na zvaničnom nalogu predsednika Vučića - "Buducnostsrbijeav" na Instagramu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(UŽIVO) PREDSEDNIK VUČIĆ: Izazovi ne znaju za granice, poštujemo povelju UN

Izvor: Blic, 23.Sep.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Generalnoj debati u okviru 75. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) obratio se video snimkom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.