Vučić na sednici SB UN: Srbija želi stabilnost na Balkanu

Izvor: Blic, 04.Dec.2014, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić na sednici SB UN: Srbija želi stabilnost na Balkanu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras u Njujorku da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu.

To je, kako je naveo na početku svog obraćanja Savetu bezbednosti UN, uslov opstanka i napretka Srbije, ali i svih ostalih, i zato je Beograd posvećen miru i životu.

"Srbija je započela, samostalno, bez pritisaka sa strane, teške i sveobuhvatne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reforme koje će doneti zdraviju i konkurentniju ekonomiju, slobodnijeg i bogatijeg građanina. Ne izmišljamo probleme van granica svoje zemlje i ne podižemo nacionalisticke tenzije u regionu, jer imamo dovoljno hrabrosti da se suočimo sa svojim problemima i krenemo u hrabro rešavanje istih", naglasio je Vučić.

Srbija, prema njegovim rečima, nije želela da ulazi u bilo kakve sukobe u regionu, čak ni verbalne prirode, jer odlika slabih i neodgovornih političara je da, kad god imaju unutrašnje probleme, otvore neku staru nacionalnu ranu, promene temu i pokušaju da vrate region u nazad.

"Mi u tome ne učestvujemo. I zbog toga nismo slabi, naprotiv. To je znak naše snage i dugoročnog, strateškog promišljanja", rekao je premijer Srbije. Na sednici će biti predstavljen tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN za period od 16. jula do 15. oktobra ove godine.

Vučić je pre sednice izjavio da će govoriti o ulozi Srbije u regionu, o tome da je zemlja stabilizirajući faktor i garant i simbol mira i stabilnosti.

"Srbija na verbalne provokacije ne odgovara, ne zato što je slaba ili nedovoljno jaka, već zato što dobro oseća svoju snagu. Drugi se dure i ljute, a to je zato što osećaju ono što je i MMF rekao a to je da ćemo ako nastavimo reforme imati zdravu i uspešnu zemlju za dve ili tri godine ", rekao je Vučić za RTS.

On je dodao da će govoriti i o drugim pitanjima, o tome sa čim se Beograd u izveštaju Ban Ki-muna slaže a sa čime ne, "zašto tražimo život za Srbe na Kosovu".

Generalni sekretar UN je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i pozvao kosovske lidere da pojačaju napore radi pronalaženja rešenja i da što pre nastave dijalog s Beogradom.

"Posebno sam zabrinut zbog produženog političkog zastoja u Prištini i mogućih negativnih posledica po dosad ostvareni napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu", naveo je Ban.

Na večerašnjoj sednici će govoriti i šef UNMIK-a Farid Zarif, dok će Prištinu predstavljati kosovski premijer Hašim Tači.

Pre sednice Vučić se u sedištu UN neformalno sastao sa Tačijem i razgovarao o što skorijem nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

"Razgovarali o tome kada, kako i na koji način da se nastavi dijalog. Obojica smo izrazili želju da to bude što pre. Imamo različita mišljenja po pitanju nezavisnosti, ali ja mislim da je važno da moramo da razmišljamo o stabilnosti celog regiona i da je bolje da sve probleme rešavamo razgovorom, a ne na neki drugi način", rekao je Vučić za RTS.

I Tači je večeras na svojoj Fejsbuk stranici napisao da se u sedištu UN sastao sa premijerom Srbije sa kojim je razgovarao o nastavku dijaloga, implementaciji postignutih sporazuma za mir i stabilnost u regionu.

Kosovo je i dalje čvrsto posvećeno projektu integracije u EU i dijalogu sa susedima, napisao je Tači.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vučić u UN: Srbija želi stabilnost Balkana

Izvor: Mondo, 04.Dec.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras u Njujorku da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu...Foto: Tanjug/Oksana Toskic..To je, kako je naveo na početku svog obraćanja Savetu bezbednosti UN, uslov opstanka i napretka Srbije, ali i svih...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.