Izvor: B92, 15.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vol strit na ivici krize

London -- Najveća svetska berza akcija, njujorški Vol strit, nalazi se na ivici najveće krize, prenosi "Bi-Bi-Si".

Kako prenosi ova stanica, ovo je najveća kriza od perioda Velike privredne krize s početka tridesetih godina. "Bi- Bi-Si" prenosi izjavu ranijeg predsednika Američke uprave federalnih rezervi Alana Grinspena koji je ocenio da se kriza poput sadašnje na Vol stritu dešava jednom ili dva puta u sto godina.

"Ovo nadmašuje sve što sam imao priliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da vidim, a i dalje nije rešeno", rekao je Grinspen koji je u periodu od 1988. do početka 2006. bio na čelu Fed-a, kao jedan od najuspešnijih šefova te emisione banke.

Izjava Grinspena usledila je neposredno nakon današnjeg izveštaja da će rukovodstvo četvrte po veličini američke investicione banke -"Liman braders" - zatražiti zaštitu od bankrotstva pred nadleženim sudom u Njujorku nakon neuspešnih pokušaja da pronađe starteškog investitora.

Činjenicu da Vol Strit danas prolazi "kroz najburnija dvadeset i četiri časa od kasnih dvadesetih godina prošlog veka", kada je svetsku privredu zahvatila velika finansijska kriza, "Bi-Bi-Si" vidi u još dva događaja koja su, takođe, potresla čuveno njujorško tržište akcija.

Prvi od tih događaja odnosi se na odluku "Benk of Amerika" da obavi kupovinu najveće svetske brokerske firme, "Meril Linč", za sumu od pedeset milijardi dolara, a drugi na zahtev najveće svetske osiguravajuće kompanije "AIG", da od Fed-a dobije hitnu pozajmicu u vrednosti od 40 milijardi dolara.

Sva tri događaja podstakla su danas osetan pad vrednosti akcija na evropskim efektnim berzama, a takođe i na finansijskom tržištu u Singapuru, Tajvanu i Australiji.

Tokijska i još neke druge vodeće azijske berze su, inače, danas zatvorene zbog praznika.

Usled potresa na efektnim berzama američki dolar je danas, u prepodnevnim transkcijama, osetno oslabio prema evru i jenu, dok je vrednost zlata - tradicionalnog utočišta za investitore u kriznom razdoblju, uvećana približno dva odsto u odnosu na kraj prošle sedmice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vol Strit" pred novom Velikom depresijom

Izvor: RTS, 15.Sep.2008

Najveća svetska berza akcija, nalazi se na ivici najveće krize od početka tridesetih godina prošlog veka i perioda Velike privredne krize, smatra "guru" američke ekonomije i nekadašnji šef Federalnih rezervi Alan Grinspen. Indeksi akcija padaju širom sveta, a centralne banke efektivom pokušavaju...

Nastavak na RTS...

Crni ponedeljak za svetske finansije

Izvor: 24sata, 16.Sep.2008, 01:37

Gotovo sve vodeće svetske berze juče su pretrpele velike gubitke. Zabrinuti brokeri koji nervozno grickaju olovke i dlanovim pridržavaju znojava čela - slika je koja se mogla videti na najvećim tržištima. Kriza za koju čuveni Alan Grinspen kaže da se javlja jednom u 100 godina, najjače je...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.