Vlaisavljević: Er Srbija se sprema za prekookeanske letove

Izvor: Blic, 07.Jan.2016, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlaisavljević: Er Srbija se sprema za prekookeanske letove

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu sprema se za uspostavljanje prekookeanskih letova Er Srbije do Njujorka od juna, a ukupne investicije aerodroma u 2016. iznosiće 4,2 milijarde dinara, izjavio je v.d. generalnog direktora tog preduzeća Saša Vlaisavljević.

-U bezbednost će biti uloženo više od 800 miliona dinara, dok će za ostale investicione projekte biti izdvojeno više od 3,4 milijarde - rekao je Vlaisavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tanjugu.

Prateći trend povećanja obima aviosaobraćaja, beogradski aerodrom proširuje kapacitete, u skladu sa odgovornim poslovanjem koje podrazumeva pripremu za nastavak ekspanzije vazdušnog saobraćaja.

Vlaisavljević ističe da će investicioni ciklus, započet u 2015, biti nastavljen na osnovu izvanrednih finansijskih rezultata postignutih u poslednje dve godine, koje su bile rekordne.

- U okviru realizacije kratkoročnih planova, čiji je cilj povećanje operativnih kapaciteta i komercijalnih sadržaja, predviđen je nastavak obnove i uređenja Terminala 1 i veznog dela između Terminala 1 i 2 - rekao je Vlaisavljević.

On je kazao da će aerodrom rekonstruisati, proširiti i izgraditi nove čekaonice, zatim započeti proširenje Terminala 2 dogradnjom 11.000 metara kvadratnih novog prostora.

Vlaisavljević je dodao da će početi i izgradnja nove vatrogasne baze.

- Izgradnjom platforme za odleđivanje i zaštitu aviona od zaleđivanja biće unapređena efikasnost opsluge vazduhoplova u zimskim uslovima čime ćemo ubrzati protok aviosaobraćaja na aerodromu - rekao je v.d. generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla".

Prema njegovim rečima, nabavkom sistema svetlosnog obeležavanja, koji je takođe planiran u 2016, biće povećan kapacitet manevarskih površina u uslovima smanjene vidljivosti, a tako će i troškovi aviokompanija koje lete sa beogradskog aerodroma biti smanjeni.

Govoreći o finansijskim rezultatima, Vlaisavljević je istakao da su prethodne dve godine bile najuspešnije za beogradski aerodrom i da je to preduzeće u 2015. ostvarilo više od 2,6 milijardi dinara profita, kao i da će u republički budžet biti uplaćeno koliko u prethodnih pet godina zajedno.

Vlaisavljević ističe da je ponovno uspostavljanje direktnih prekookeanskih letova do SAD izvanredna šansa za beogradsku vazdušnu luku.

- Moći ćemo da se repozicioniramo u ovom delu Evrope kao najvažnija tranzitna tačka. Kao jedini aerodrom u regionu koji će imati direktne letove za SAD, naši konkurenti neće više biti iz regiona već najznačajniji evropski aerodromi. Ovo je izvanredna prilika i za privredu, ekonomiju i turizam Beograda i Srbije - poručio je čelnik aerodroma.

Aerodrom "Nikola Tesla" je tokom 2014. koristilo 4,6 miliona putnika, a u 2015. godini 4,8 miliona putnika, podsetio je Vlaisavljević, dodajući da je nastavljen trend rasta broja putnika od tri odsto.

- Sa aerodroma 'Nikola Tesla' i u 2016. se mogu očekivati samo dobre vesti - poručio je Vlaisavljević.

Krajem 2015. je završena izgradnja glavnog službenog prolaza D, novog objekta za pregled osoba, vozila i opreme koja ulaze u obezbeđeno-restriktivnu zonu aerodroma.

Radovi su trajali četiri meseca, a na njegovoj izgradnji su angažovane isključivo domaće firme.

Vrednost projekta je bila 48 miliona dinara i izgradnjom tog objekta rešen je sistemski problem koji je uočen u svim domaćim, evropskim i američkim bezbedonosnim kontrolama u poslednjih 15 godina kao jedan od najznačajnijih bezbednosnih problema.

Vrednost nabavke opreme, obuke za školovanje kadrova i ostale nabavke aerodrom "Nikola Tesla" sprovodi u cilju unapređenja u oblasti obezbeđivanja, a njihova vrednost je veća od pet miliona evra.

Sredinom 2015. uređen je deo Terminala 1 čime je obezbeđen još jedan granični prelaz sa četiri šaltera pasoške kontrole.

U čekaonicama je zamenjen nameštaj, nabavljene su stolice za odmor i garniture sa priključnicama za punjenje elektronskih uređaja. "Posebno smo vodili računa o stolicama i odmoru putnika sa smanjenom pokretljivošću", kazao je Vlaisavljević.

On je istakao da aerodrom sva infrastrukturna prilagođavanja i modernizaciju kapaciteta finansira iz sopstvenih sredstava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poboljšanja na beogradskom aerodromu u 2016.

Izvor: Mondo, 07.Jan.2016

Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu sprema se za uspostavljanje prekookeanskih letova "Er Srbije" do Njujorka koji su planirani od juna. Evo šta će još biti poboljšano na aerodromu ove godine...Foto: beg.aero..  Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu sprema se za uspostavljanje prekookeanskih letova...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.