Izvor: Politika, 06.Apr.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek od rođenja Bili Holidej

Upečatljiv vokal, nezaboravne nastupe i blistavu umetničku karijeru Ledi Dej pratili su nemili događaji u privatnom životu

Na današnji dan pre tačno 100 godina u Filadelfiji je rođena jedna od najznačajnijih pevačica našeg doba Bili Holidej. Eleonora Fejgen, poznata kao Ledi Dej, rođena je 15. aprila 1915, a preminula je 17. jula 1959. u Njujorku u 44. godini.

Značajan jubilej biće obeležen u Americi nizom muzičkih događaja, ali i novim izdanjem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Njujorški „Apolo” teatar, u kome je Holidejeva često pevala, priređuje nekoliko koncerata, a izdvaja se recital džez dive Kasandre Vilson, zakazan za petak. „Gremi” dobitnica je najavila i objavljivanje albuma u čast slavne pevačice, čijim glasom je bila opčinjena, „Coming Forth the Day” na kome će Vilsonova dočarati 11 pesama Holidejeve. Najavljeno je i da će džez i bluz ikona dobiti svoje mesto na Stazi slavnih „Apolo” teatra.

I danas, posle sto godina, uticaj Bili Holidej na muziku ogroman je, naročito u načinu interpretacije. Osim što je napravila revoluciju u pevanju, i kao niko pre i posle interpretirala standarde „Strange Fruit”, „Lover Man” i „Easy Living”, bila je i vrhunska kantautorka, napisavši klasike kakvi su „Lady Sings the Blues”, „God Bless the Child”, „Fine and Mellow” ili „Don`t Explain”.

Upečatljiv vokal, nezaboravne nastupe i blistavu umetničku karijeru pratili su nemili događaji u privatnom životu Ledi Dej. Još u detinjstvu, odrastajući samo uz majku, bez oca, preživela je pokušaj silovanja, a već kao tinejdžerka radila je u bordelu u njujorškom Harlemu, kada je prvi put uhapšena. Sa prvim uspesima u karijeri, i novcem, krenule su nove nevolje. Hapšena je mnogo puta zbog posedovanja narkotika, a droga u kombinaciji sa alkoholom, i veze sa nasilnim muškarcima, koštale su je zdravlja. Preminula je u 44. godini u njujorškoj bolnici od posledica ciroze jetre, srčanih tegoba i oboljenja bubrega.  

Tokom kratke, ali plodonosne karijere objavila je 12 studijskih albuma, a ovenčana je i brojnim nagradama, poput „Gremija” za životno delo. Uvršćena je u Rokenrol, „Gremi” i Džez hol slavnih, a snimljeni su i brojni albumi u čast Holidejeve. Sastav „Ju-tu” je u jednom od svojih najvećih hitova „Angel of Harlem” odao počast Ledi Dej, a sličnu stvar uradio je i Frenk Sinatra, koji je još 1958. godine sa oduševljenjem govorio o Bili Holidej: „Gotovo svaki pevač u Americi bio je opčinjen njenom genijalnošću. Upravo je Bili Holidej imala najveći muzički uticaj na mene…”

----------------------------------

Ledi peva bluz

O turbulentnom životu Bili Holidej snimljen je 1972. film „Ledi peva bluz” (Lady Sings the Blues), po istoimenom albumu, ali i autobiografiji pevačice iz 1956. godine. U ovom ostvarenju džez legendu tumačila je još jedna pevačka diva, Dajana Ros, i bila nominovana za Oskara za najbolju ulogu. A 1994. objavljena je još jedna knjiga – „Poželeti od meseca: život i doba Bili Holidej” Donalda Klarka, koja je tek pre dve godine izdata i kod nas.

J. Koprivica

objavljeno: 07.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.