Važan sastanak Bajdena i Netanjahua: Gvozdena posvećenost, istorijski mir i teška pitanja

Izvor: B92, 20.Sep.2023, 21:57

Važan sastanak Bajdena i Netanjahua: "Gvozdena posvećenost", istorijski mir i teška pitanja

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu sastao se danas u Njujorku sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

To je učinio prvi put otkako je ponovo njegova nova ultradesničarska vlada položila zakletvu krajem prošle godine.

Netanjahu je ranijih godina često posećivao Belu kuću i bilo je uobičajeno da se izraelski lideri pozivaju u posetu posle nekoliko nedelja od početka svog mandata.

Ovog puta, međutim, sastanak Netanjahua i Bajdena je dugo odlagan, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a sem toga sastali su se na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, a ne u Vašingtonu, što je protumačeno kao nezadovoljstvo SAD Netanjahuvom novom vladom.

Bajden je sastanak počeo izjavom da je njegova posvećenost Izraelu "gvozdena", bez obzira na neke razlike.

On je najavio da će sa Netanjahuom razgovarati, kako je rekao, "o održavanju demokratskih vrednosti koje leže u srcu našeg partnerstva uključujući kontrolu i ravnotežu (grana vlasti)".

"Razgovaraćemo o nekim teškim pitanjima", rekao je Bajden.

Netanjahu je najavio da će on podržavati demokratske vrednosti, uprkos predloženim promenama izraelskog pravosudnog sistema i rekao da će Izrael ostati demokratija.

Uz to je u uvodnoj reči naglasio zajedničke ciljeve.

"Pod vašim rukovodstvom možemo sklopiti istorijski mir između Izraela i Saudijske Arabije", rekao je izraelski lider.

Imajući u vidu zabrinutost SAD za Netanjahuovu posvećenot demokratskoj kontroli i ravnoteži grana vlasti, mesto sastanka - na Menhetnu, umesto u Ovalnom kabinetu, znak je napetosti u tom savezništvu, ocenjuje AP.

Izraelski mediji prenose da je sastanak Bajdena i Netanjahua sa saradnicima trajao jedan sat.

Uz to navode da je Bajden ignorisao pitanja novinara da li se boji za budućnost demokratije u Izraelu i šta bi Palestinci morali da postignu u okviru normalizacije odnosa Izraela i Saudijske Arabije.

List "Tajms of Izrael" preneo je ceo Bajdenov uvodni govor, ističući da je ocenio da bez Izraela ni jedan Jevrejin na svetu ne bi bio bezbedan, te da je ta zemlja od suštinske važnosti.

Netanjahu je podsetio na četiri decenije svog prijateljstva s Bajdenom i rekao da bi mir sa Saudijskom Arabijom, sklopljen pod Bajdenovim rukovodstvom, doprineo okončanju arapsko-izraelskog sukoba, postizanju pomirenja islamskog sveta i jevrejske države i napretku ka istinskom miru između Izraela i Palestinaca.

Bajden je najavio mogućnost sastanka sa Netanjahuom i u Beloj kući rekavši da se nada da će se njih dvojica videti u Vašingtonu pre kraja godine.

Dok je sastanak trajao, demonstranati su se okupili u Tel Avivu i u Jerusalimu tražeći pod transparentima na kojima je pisalo "Ne diktaturi" da Bajden izvrši pritisak na Netnjahua da odustane od plana reforme pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.