VUČIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI IZ NJUJORKA: Imati stav i hrabrost - to pravi veliku razliku u odnosu na PODANIČKU SVEST

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Feb.2024, 18:05

VUČIĆ SE OBRATIO JAVNOSTI IZ NJUJORKA: Imati stav i hrabrost - to pravi veliku razliku u odnosu na PODANIČKU SVEST

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Njujorka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku, gde se sastao sa sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, da su analizirali sve što je bilo na vanrednoj sednici SB UN o situaciji na KiM i istakao da je 12 ili 13 od 15 članica Saveta bezbednosti nedvosmisleno izrazilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neslaganje sa potezima Aljbina Kurtija, a posebno oko dinara.

- Analizirali smo sve ono što je bilo sinoć. Mislim da je bila važna sednica SB da mi vidimo u kojoj se nelakoj poziciji nalazimo, ne zbog ponašanja Prištine, već zbog toga koliko drugačije od onoga što mi mislimo jedan značajan deo sveta misli. Ali naravno da vidimo i koliko imamo stvarnih prijatelja, koji su uz našu zemlju - rekao je Vučić za TV Pink.

Naglasio je da je važno to što je 12 ili 13 od 15 članica Saveta bezbednosti UN nedvosmisleno izrazilo neslaganje sa Kurtijevim potezima, a posebno oko dinara.

- To su za nas važne stvari, to su dobre poruke. Borili smo se, mislim, časno i pošteno zastupali svoju zemlju i to je ono što smo mogli. Da je situacija jednostavna, naravno da nije i u geopolitičkim trvenjima, u geopolitičkim sukobima, to je nešto što vam uvek donosi dodatni pritisak i svi bi da se obračunavaju sa manjima, pošto već sa velikima ne mogu. A onda sa druge strane morate da brinete o svojim problemima, morate da brinete i o našem narodu na KiM, da nemate efektivnu vlast, da njih ne ugrozite, da njihove živote sačuvate, da ih istovremeno finansirate, da mogu da prežive, da buduće generacije vide svoju budućnost na KiM. Tako da u nelakim, u nejednostavnim, uslovima mi smo uradili ono što je bilo moguće - rekao je Vučić.

Kaže da je sa Guterešom razgovarao o geopolitičkoj situaciji, kao i o situaciji u regionu.

- Čini mi se visok stepen saglasnosti postigli po mnogim pitanjima i naučio sam mnoge stvari o nekim kretanjima u svetu, on je iskusan čovjek i mnogo toga dobije, mnogo toga i sazna, tako da mislim da je bilo vrlo korisno - rekao je Vučić.

On je rekao da će se sada videti kako će, posle najnovijih poruka Sjedinjenih Američkih Država vezano za ukidanje dinara, Priština da reaguje.

- Mi analiziramo ono što su predstavnici više zemalja govorili, čini mi se da je moj utisak, ono što sam sinoć rekao bio ispravan, tako da videćemo sad dalje, videćemo posle najnovijih porukama gde Amerikanci traže odlaganje od četiri meseca kako će na to Priština da reaguje. Mislim da te stvari nisu nevažne - rekao je Vučić.

Vučić je, između ostalog, tako odgovorio na pitanje da li je dobio poruke od svetskih lidera ili nekog drugog o tome kako je protekla sednica, te da li je bilo podrške ili pritisaka, uz konstataciju da su oni verovatno analizirali njegov govor. On je naveo da pritisci postoje na dnevnom nivou, ali ne zbog toga, pošto se sednica već završila.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild rekla je juče da je Vašington izrazio rezerve o odluci da evro bude jedina valuta na KiM i pozvala Prištinu da odloži sprovođenje ove odluke dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama.

- Odluka je doneta bez adekvatne pripreme i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen dok se ne definišu odgovarajuće procedure u skladu sa evropskim standardima - rekla je Tomas-Grinfild.

Vučić se osvrnuo i na rezolucije Evropskog parlamenta, rekavši da one "dođu i prođu, ali da će sramota opozicije ostati večna".

- Rezolucije dođu i prođu, ali njihova sramota će ostati večna. Tako se niko od nas nije ponašao kada smo bili u opoziciji - rekao je on.

Kako je kazao, to što je deo opozicije tražio usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji "izraz nemoći partija bivšeg režima". Prema njegovim rečima, te stranke žele da ih neko sa strane dovede na vlast.

- Važnija im je kasa i da im ruka bude u medu, nego budućnost Srbije - poručio je Vučić.

On je podsetio da je lista okupljena oko Srpske napredne stranke pobedila na izborima koje je opozicija tražila pisanim putem.

- Stranke koje su kukale u Evropskom parlamentu su tražile od mene u pisanoj formi da raspišem izbore i pretile ako to ne učinim - rekao je Vučić.

Govoreći o rezoluciji EP, istakao je da u njoj za "brutalnu primenu sile prema studentima" Srbiju optužuju zemlje u kojima policija "ubije boga u svakom ko sedne na asfalt i pohapsi po dve hiljade ljudi".

- A naša policija je dva sata i 15 minuta trpela najteže moguće napade. Četiri policajca su teže povređena. Silom su pokušali da upadnu u jednu od najlepših zgrada - Skupštinu grada Beograda - rekao je Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.