Umro slikar Radovan Lale Đurić

Izvor: RTS, 11.Apr.2014, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro slikar Radovan Lale Đurić

Slikar i osnivač Nišart fondacije (NAF) Radovan Lale Đurić umro je u Njujorku posle duže i teške bolesti u 69. godini, javio je dnevni list "Danas", a prenosi "Beta".

Đurić je bio i skulptor, dizajner i mecena mladih umetnika u Srbiji.

Rođen je 7. maja 1945. godine u selu Ljubatovica, kod Bele Palanke, a osnovnu i srednju školu završio je u Nišu.

U Beogradu je radio kao dizajner i scenograf >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Narodnom pozorištu, a slikarstvo je učio u Veneciji i Amsterdamu, dok je u Parizu imao atelje.

Od 1973. godine je živeo u Njujorku, gde je imao i reprezentativnu galeriju.

Njegovi umetnički radovi nalaze se u privatnim, korporacijskim i bankarskim kolekcijama širom Amerike i Evrope a uspešno je izlagao u bivšoj Jugoslaviji, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Kanadi, Australiji i SAD.

"Uprkos bogatom životnom iskustvu i značajnim profesionalnim uspesima svojom životnom misijom smatrao je osnivanje NAF-a, čiji je cilj konkretna podrška kulturi Niša i Srbije, a pre svega mladim umetnicima", navodi Danas.

Fondacija je realizovala i nacionalne konkurse za dizajnere i pisce, a bila je organizator vrednih izložbi slika, kao i svetske izložbe eksponata napravljenih po originalnim nacrtima Leonarda da Vinčija "Leonardovi kodeksi i mašine", koju je 2008. godine u Nišu i Beogradu videlo stotinu hiljada ljudi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Preminuo Lale Đurić

Izvor: JužneVesti.com, 11.Apr.2014

Posle duge i teške bolesti, u Njujorku je u 69. godini preminuo ugledni slikar rodom iz Bele Palanke i osnivač "Niš art fondacije" Radovan Lale Đurić.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.