Umrla slavna kreatorka Laura Bjađoti

Izvor: Press, 26.Maj.2017, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla slavna kreatorka Laura Bjađoti

Italijanska moda kreatorka Laura Bjađoti umrla je noćas u Rimu u 73. godini od posledica srčanog udara, saopštila je njena ćerka.
foto: b92.net
Laura Bjađoti je imala srčani udar u sredu uveče na svom imanju kod Rima, lekari su uspeli da je povrate ali je udar teško oštetio mozak. 

Bjađoti koju je Njujork tajms zvao >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Kraljicom kašmira zbog njenih poznatih mekih modela od tog materijala, bila je pionir u lansiranju italijanskih modnih kreacija na tržištima Kine i bivšeg Sovjetskog Saveza. 

Počela je karijeru 1965. kada se pridružila majci Deliji koja je tada otvorila radionicu za šivenje u Rimu pošto je kreirala uniforme za zaposlene u Alitaliji. 

Mlada Laura počela je kao distributer velikih imena rimske visoke mode pre nego što je lansirala svoju prvu kolekciju Laura Bjađoti 1972. u Firenci. S grupom drugih kreatora kao što su Otavio Misoni i đanfranko Fere odlučila je da prebaci centar italijanske mode iz Firence u Milano. 

U intervjuu u leto 2015. povodom njenih 50 godina karijere, ona je ocenila da moda može da odigra ulogu da promeni društva. 

Od 1980. živela je i radila u dvorcu iz 11. veka u okolini Rima koji je restaurirala zajedno sa suprugom. Ona je bila poznata u Italiji i po svom doprinosu umetnosti, bila je sponzor za restauraciju brojnih italijanskih istorijskih zdanja. 

Grupa Bjađoti svake godine predstavi više od 70 kolekcija odeće i modnih dodataka. Grupa se hvali da upotrebi 50.000 kilograma kašmira godišnje, a takođe proizvodi svoje naočare za sunce i parfeme. Popularan je njihov miris "Roma". 

Ćerka Lavinija je potpredsednica njihove modne grupe.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.