Ukrajina je tokom kontraofanzive izgubila 20 odsto vozila i naoružanja — izveštaj

Izvor: Vostok.rs, 16.Jul.2023, 13:16

Ukrajina je tokom kontraofanzive izgubila 20 odsto vozila i naoružanja — izveštaj

Ukrajina je izgubila oko 20 odsto vojne opreme i naoružanja otkako je započela svoju kontraofanzivu, objavio je u subotu Njujork tajms pozivajući se na američke zvaničnike.
Gubici opreme su nedavno pali na 10 odsto pošto su ukrajinske trupe u suštini prestale da napreduju u mnogim oblastima, navodi se u izveštaju. List navodi da su se američki zvaničnici složili da obelodane samo procenat gubitaka, odbijajući da daju velike brojeve uništene opreme. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske snage od 4. juna činile neuspešne pokušaje ofanzive. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je 22. juna izjavio da su gubici ukrajinskih vojnika premašili 13.000 od početka kontraofanzive. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ukrajinske trupe nisu imale uspeha ni u jednoj oblasti. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je 3. jula da su ruske trupe uništile 16 tenkova Leopard, što je skoro onoliko koliko su Ukrajini isporučile Poljska i Portugal zajedno.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.