Ujedinjene nacije pohvalile srpski katastar

Izvor: JužneVesti.com, 07.Avg.2023, 16:13

Ujedinjene nacije pohvalile srpski katastar

Institucija na koju se građani juga, ali i drugih delova Srbije najčešće žale zbog nepotpunih, sporih ili nedobijanja informacija dobila je pohvalu na 13. zasedanju Organizacije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama u Njujorku. Republički geodetski zavod se na svom sajtu pohvalio da je "još jednom prepoznat kao institucija koja svojim reformama i rezultatima služi kao primer svetske prakse >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i recept za mnoge zemlje sveta".

Tokom 2019. godine, neposredno nakon štrajka radnika Katastra, građani Niša žalili su se da su na rešenja čekali i godinu dana. Zbog obima posla povećao se sredinom 2020. godine i broj šaltera u Nišu, ali to nije ubrzalo rad i dobijanje dokumentacije kao u slučaju bračnog para Spasić iz Brzog Broda koji su 10 godina dokazivali da su vlasnici zemlje i kuće. Prelazak na onlajn nije smanjio broj problema jer je jedan Nišlija pokušao da preda zahtev za uverenje o vlasništvu nad stanom, ali tvrdi da su u pisarnici odbili da prime podnesak i rekli mu da termin za predaju mora da zakaže onlajn.

Ovo su neki primeri nezadovoljstva rada Katastra u Nišu. Ujedinjene nacije pohvalile su doprinos Republičkog geodetskog zavoda i Republike Srbije "na pripremi strateških okvira i materijala za efikasnu i široku primenu Integrisanog okvira za geoprostorne podatke Ujedinjenih nacija".

U okviru prezentacija najboljih svetskih praksi, predstavnici Svetske banke i Ujedinjenih nacija su izdvojili Republički geodetski zavod kao instituciju koja je efikasno sprovela digitalizaciju svojih poslovnih procesa i usluga zahvaljujući korišćenju inovativnih rešenja, dobroj organizaciji, kao i efikasnoj izmeni neophodnih zakonskih okvira i politika. Naglašeno je i da je Srbija među prvima u svetu izradila Akcini plan za implementaciju Integrisanog okvira za geoprostorne podatke kao i Socio-ekonomske studije uticaja geoprostornih podataka - kažu u RGZ-u.

Ujedinjene nacije ukazale su veliko priznanje Republičkom geodetskom zavodu, piše na sajtu, poverivši mu organizaciju Konferencije o integraciji statističkih i geoprostornih podataka koji će RGZ organizovati 4. i 5. oktobra 2023. godine u Beogradu zajedno sa Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE), Organizacijom Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama za Evropu i Eurostat-om.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.