Učenici podneli tužbu protiv rasizma u školama

Izvor: B92, 09.Mar.2021, 20:28

Učenici podneli tužbu protiv rasizma u školama

Grupa učenika iz Njujorka podnela je danas tužbu kojom se optužuje najveći sistem javnih škola u SAD za rasizam.

Kako se navodi, škole su optužene zbog selektivnog programa procesa prijema koji favorizuje učenike belce.

Tužba, koju je pred državni sud na Menhetnu podnelo nekoliko istaknutih advokata za građanska prava, tvrdi da "namešteni sistem" počinje selekcijom dece kada su ona stara samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << četiri godine, pri čemu se koriste kriterijumi od kojih nesrazmerno imaju koristi učenici belci, preneo je Rojters.

Kao rezultat toga, učenicima pripadnicima manjina često se uskraćuje prilika da dobiju pristup boljim školama, od osnovne do srednje, i umesto toga preusmeravaju se u lošije škole, čime se pogoršavaju već postojeće rasne razlike.

Gotovo svaki aspekt sistema javnog obrazovanja u Njujorku deluje ne samo da bi podržao već i afirmativno reprodukovao veštačku rasnu hijerarhiju koja je vekovima podređivala ljude tamne kože u SAD, navodi se u tužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.