UN očekuju usporavanje rasta svetske ekonomije u 2012.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2012, 08:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN očekuju usporavanje rasta svetske ekonomije u 2012.

NJUJORK -

Rast svetske ekonomije i trgovine će ove godine usporiti, prognozirale su Ujedinjene nacije u NJujorku i upozorile da kriza u evrozoni znatno ugrožava čak i tako slabe pokazatelje.

U polugodišnjem izveštaju UN pod nazivom "Svetska ekonomska situacija i izgledi" upozoreno je da će eskalacija suverene dužničke i bankarske krize u evrozoni dovesti do "snažnih previranja" na finansijskim tržištima.

Stručnjaci UN su revidireli najniže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prognoze rasta svetske ekonomije na 2,5 odsto u ovoj godini, odnosno 3,1 odsto u 2013, posle jačanja od 2,7 procenata u 2011, prenela je u četvrtak francuska novinska agencija AFP.

U izveštaju je ukazano da stroge mere štednje koje radi borbe protiv dužničke krize uvode vlade, pogađa tražnju, investicije i izglede za ekonomski rast.

"Očigledno je da napori za ponovno uspostavljanje održivosti duga putem stroge fiskalne štednje izazivaju neželjene posledice", upozoreno je u izveštaju UN i dodato da razvijene zemlje, pre svega one u Evropi, imaju teškoće da razbiju taj začarani krug.

U izveštaju je data "manje tmurna prognoza" za privredu Sjedinjenih Američkih Država, najveću na svetu, s obzirom na veće otvaranje radnih mesta od očekivanog i značajno povećanje izdataka za potrošnju u toj zemlji.

UN očekuju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD od 2,1 odsto u ovoj godini i 2,3 odsto u 2013, veći od ranije prognoziranog i takođe iznad rasta od 1,7 procenata u 2011.

Rast svetske trgovine će ove godine usporiti na 4,1 odsto, sa 13,1 odsto u 2010. i 6,6 procenata u 2011, prognozorale su UN.

U izveštaju je upozoreno da se kriza na svetskom tržištu rada pogoršava, pre svega u evrozoni.

UN su pozvale na koordiniranu međunarodnu preorijentaciju kursa "sa kratkoročne konsolidacije, na jak ekonomski rast sa srednjoročnom i dugoročnom fiskalnom stabilnošću".
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN očekuju usporavanje rasta svetske ekonomije u 2012.

Izvor: Blic, 07.Jun.2012, 21:25

Rast svetske ekonomije i trgovine će ove godine usporiti, prognozirale su danas Ujedinjene nacije u Njujorku i upozorile da kriza u evrozoni znatno ugrožava čak i tako slabe pokazatelje...U polugodišnjem izveštaju UN pod nazivom "Svetska ekonomska situacija i izgledi" upozoreno je da će eskalacija...

Nastavak na Blic...

Javni dug izazov za novu vladu

Izvor: RTS, 09.Jun.2012, 08:22

Svetska banka ocenjuje da će porast javnog duga u Srbiji predstavljati glavni izazov za novu vladu, navodeći da je Fiskalni savet Srbije izneo dobar program reformi...Porast javnog duga u Srbiji je zabrinjavajući i predstavljaće glavni izazov za novu vladu, ocenjuje Svetska banka u najnovijem izveštaju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.