UN: Bitka za državnost Palestine

Izvor: B92, 20.Sep.2011, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Bitka za državnost Palestine

Tel Aviv/Njujork -- Izrael procenjuje da Palestinci ipak neće moći da u Savetu bezbednosti UN obezbede dovoljnu podršku za priznavanje državnosti Palestine.

Palestinski zvaničnici, sa druge strane tvrde da su do sada izdejstvovali podršku najmanje šest ili sedam od 15 članova Saveta bezbednosti UN.

Šef palestinske diplomatije Riad al Malki kaže da se sada ubeđuju dva ili tri člana da glasaju za uključenje Palestine u UN kao države članice. On se nada da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će uspeti da okupe 9 članica SB UN čak i ako "SAD ulože veto i osramote se".

Da bi neka odluka bila usvojena u SB potrebno je devet glasova za i da nema veta na koji imaju pravo stalne članice. SAD su najavile da će ga ovog puta upotrebiti ako bude potrebno.

I dok Palestinci rade na prikupljanju devet glasova radi moralne pobede, američke diplomate nastoje suprotno, da okupe blokirajuću manjinu od sedam glasova protiv. Do sada su Nemačka i Kolumbija rekle da su uz SAD i Izrael, a stav Velike Britanije i Francuske nije jasan, podsećaju agencije.

Palestinci se trude oko Gabona, Nigerije i Bosne i Hercegovine. Prva zemlja je navodno već odlučila da glasa za njih, a druge dve oklevaju, kazao je Malki. Do sada neodlučan Portugal je navodno danas nagovestio da će glasati za Palestince, rekli su izraelski zvaničnici.

Malki je takodje kazao da je palestinski predsednik Mahmud Abas pod jakim pritiskom da ne podnese zahtev. Evropa još uvek pokušava da ga ubedi da se ne obrati SB, već Generalnoj skupštini, gde može jedino da unapredi palestinski status.

"Predsednik je bio jasan u svojoj poziciji. On im je rekao da je posvećen obraćanju Savetu bezbednosti za puno UN članstvo i da mi nećemo prihvatiti ništa manje", rekao je Malki.

Portparol izraelske vlade Mark Regev upozorio je da se mir ne može nametnuti spolja i da će takav Abasov potez biti greška jer ide protiv ranijih izraelsko palestinskih privremenih sporazuma. U medjuvremenu su ankete pokazale da 83 procenata Palestinaca podržava Abasov zahtev.

Izrael i SAD protiv zahteva za priznanjem države Palestine

Ambasador Izraela u UN Ron Prosor kaže da je Izrael „spreman da sutra pregovara” sa Palestincima. Šef palestinske diplomatije Riad al-Malki na to odgovara da izraelska strana mora da prihvati listu uslova Palestinske uprave za povratak pregovaračkom stolu.

U intervjuu za Izraelski vojni radio Prosor je obelodanio pokušaje da se organizuje sastanak između palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, i pre Abasovog obraćanja skupu, zakazanog za 23. septembar.

„Ponavljamo da smo spremni za pregovore bez uslova, čak i sutra rano ujutru”, rekao je Prosor, naglasivši da se nastavljaju diplomatski napori da se spreče unilateralni koraci „koji neće doprineti miru”.

Mahmud Abas, koji je u Njujork stigao na zasedanje GS UN, izjavio je da će se „sastati s bilo kojim izraelskim zvaničnikom u bilo koje doba”, ali dodaje da „nema koristi ako nema ničeg opipljivog”.

Premijer Benjamin Netanijahu je prethodno pozvao Abasa da se sastanu u Njujorku, u saopštenju izdatom pred odlazak u sedište UN, gde će pokušati da omete palestinski zahtev za priznavanje državnosti.

Abas se u ponedeljak sastao sa generalnim sekretarom Un Ban Ki-Munom u Njujorku i obavestio ga o nameri Palestinaca da podnesu zahtev za članstvo u UN.

Netanijahu putuje za Njujork gde ga očekuje susret s generalnim sekretarom Banom, nekoliko časa nakon sastanka sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Izraelski premijer predlaže da pregovori s Abasom počnu u Njujorku, i da se nastave u Ramali i Jerusalimu.

Za sada, međutim, nije zakazan saatanak dvojice lidera. U međuvremenu se četvorka bliskoistočnih mirovnih posrednika (UN, SAD, EU i Rusija) sastala drugi dan zaredom u Njujorku i jedan američki zvaničnik je rekao novinarima da su napori na oživljavanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora bili produktivni i da treba da se nastave.

Ti pregovori su u zastoju već godinu dana zbog odbijanja Izraela da produži moratorijum na izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali, gde Palestinci planiraju da proglase državu koja bi obuhvatala i pojas Gaze i istočni Jerusalim.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.