U baletu Krcko oraščić glavnu ulogu igra Afroamerikanka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2019, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U baletu "Krcko oraščić" glavnu ulogu igra Afroamerikanka

Ove godine prvi put u baletskoj predstavi "Krcko oraščić", koju tradicionalno izvodi Gradski balet Njujorka glavnu ulogu igraće jedna Afroamerikanka, Šarlota Nebres, objavio je dnevnik "Njujork tajms".

Balet prema muzici Petra Čajkovskog i u koreogerafiji Žorža Balanšina prvi put će imati crnoputu Mari, čiji je život pun magije i tako joj "oživljavaju" svi božićni ukrasi sa jelke. Ovaj balet namenjen prevashodno deci, izvodi Gradski balet Njujorka svake >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sezone u vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

Šarlot Nebres je kao dete išla s majkom na sve političke skupove podrške bivšem predsedniku SAD i Baraku Obami, a bila je prisutna i kada je on, prvi američki predsednik Afroamerikanac, inaugurisan.

Kada je Šarlota imala šest godina, Misti Koplend je bila prva Afroamerikanka koja je dobila angažman u Američkom baletskom pozorištu.

"Videla sam je dok je igrala i to je bilo tako inspirativno i lepo", kazala je Šarlota, koja sada ima 11 godina.

"Kada sam videla nekoga ko je kao ja, a igra na pozornici, smatrala sam da je to fantastično, jer je ona predstavljala mene i sve ljude koji su kao ja", rekla je mlada balerina.

Ona je sada đak Škole američkog baleta i jedna je od onih koje ruše sve prepreke.

Šarlota igra u baletu koji se izvodi prema Balanšinovoj koreografiji od 1954. godine i sala je uvek puna, jer to je kultna predstava za decu i jedini balet koji se izvodi na velikoj sceni.

U predstavi igraju učenici Baletske škole i svake godine se biraju novi igrači za glavne uloge jer deca brzo rastu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.