U SAD nađen atlas star 415 godina, ukraden u Švedskoj

Izvor: Blic, 27.Jun.2012, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U SAD nađen atlas star 415 godina, ukraden u Švedskoj

Redak primerak atlasa, star 415 godina koji je pre jedne decenije ukraden iz Kraljevske biblioteke Švedske, nađen je u Njujorku u SAD, gde su ga danas pokazale švedske i američke vlasti.

Vitflit atlas iz 1597, koji je napravio flamanski kartograf Kornelijus Vitflit, prvi je atlas isključivo posvećen takozvanom Novom svetu, odnosno dvema Amerikama, i sadrži 19 regionalnih mapa.

To je i prva nađena knjiga, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 56 retkih koje su ukradene iz švedske biblioteke. Ukrao ih je od 1995. do 2004. jedan bibliotekar koji se kasnije ubio.

Zastupnik biblioteke kaže da su sve ukradene knjige preprodate preko jedne nemačke aukcijske kuće.

Kraljevska biblioteka Švedske otkrila je u junu 2011. da je Vitflitov atlas na prodaju ponudila kuća koja trguje umetničkim delima - Arader galerije, a jedan njujorški trgovac geografskim kartama pomogao je da on bude vraćen švedskoj biblioteci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.