Izvor: Blic, 27.Sep.2017, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri sporna umetnička dela s životinjama povučena s izložbe u Gugenhajmu

Muzej Gugenhajm u Njujorku objavio je povlačenje tri sporna dela iz predstojeće izložbe o savremenoj Kini, posle dobijanja pretnji zbog toga što koriste žive životinje.

Izložba "Umetnost i Kina posle 1989: Teatar sveta" (Art and China after 1989: Theater of the World") treba da se otvori 6. oktobra i predstavlja kinesku umetnost posle dešavanja na Trgu Tjananmen, nastalu između 1989. i 2008. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Među tim delima tri uključuju i životinje. Gugenhajm je saopštio kasno sinoć da povlači sporna dela zbog brige za bezbednost osoblja i posetilaca.

Jedno od dela koje je kritikovano je osmougaona instalacija u kojoj se nalaze stotine živih reptila i insekata i bilo je zamišljeno da posetioci mogu da posmatraju taj simbolični ekosistem u kome slabiji bivaju pojedeni ili prosto umru od iscrpljenosti.

Aktivisti za zaštitu prava životinja su tražili da se skloni i video-rad "Psi ne mogu da se dotaknu", umetnikâ Sun Juan i Peng Ju na kome su prikazani američki pit bulovi postavljani jedan naspram drugog, svaki vezan oko vrata za pokretnu traku, dok pokušavaju da se međusobno napadnu. Reč je o živom performansu iz 2003. koji je potom prebačen na sedmominutni video.

Treće nepoželjno delo je video u kome se divlji vepar i divlja svinja pare.

Posle višednevne kampanje i uz podršku američkog udruženja za odbranu prava životinja PETA, muzej Gugenhajm je popustio.

"Iako su ta dela prikazana u muzejima u Aziji, Evropi i u SAD, Gugenhajm žali da je zbog eksplicitnih pretnji nasiljem bio primoran da donese tu odluku", navodi se u saopštenju muzeja.

Muzej je naveo da kao umetnička institucija koja želi da predstavlja različite glasove žali što mora da povuče ta umetnička dela dodajući da će sloboda izražavanja uvek ostati neophodna vrednost Gugenhajma.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.